Nikoljdan, krsna slava koju proslavlja veliki broj Srba, uvek pada u post i nikada, ama baš nikada se za trpezom ne bi smela da se služi mrsna hrana.

Domaćice su uvek u velikom problemu šta da stave na slavsku trpezu i da bude ukusno. Posnih jela ima mnogo i sva su ukusna, zdrava i dovoljna da se proslavi i posti časno i mirno.

Nudimo vam recept za posnu carsku proju:

Sastojci:

  • 1 štap praziluka
  • 2 kisele paprike iz turšije,
  • malo šargarepe, sveže ili iz turšije
  • 2 čaše kukuruznog brašna (čaša je od 200 ml)
  • 2 čaše pšeničnog brašna,
  • ravna kašičica soli,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 150 ml ulja,
  • 250-300 ml mineralne vode.

Priprema:
Praziluk oprati, iseckati i staviti da se izdinsta nekoliko minuta. Dodati iseckanu papriku i šargarepu, promešati i dodati malo vode ako je potrebno (oko 30-50 ml). Dodati i pola kašičice soli. Dinstati još oko 5 minuta da paprika omekša pa skloniti sa vatre.

Pomešati kukuruzno i pšenično brašno, so, prašak za pecivo, pa dodati ulje, pripremljenu smesu od praziluka i mineralnu vodu. Sve dobro sjediniti, pa izliti u tepsiju podmazanu uljem.

Peći 25-30 minuta na 180 na stepeni.

screenshot-8.jpg
printscreen YT 

Kurir.rs/Letina kuhinja

Bonus video:

01:01
Vernici na Nikoljdan (KURIR TV) Izvor: Kurir