KAKO NAJBRŽE IZLEČITI KOŽU IZGORELU NA SUNCU? Popularnu trik u narodu za opekotine je KOBNA GREŠKA, jer SAMO USPORAVA OPORAVAK
Foto: Shutterstock

oprezno po vrućinama

KAKO NAJBRŽE IZLEČITI KOŽU IZGORELU NA SUNCU? Popularnu trik u narodu za opekotine je KOBNA GREŠKA, jer SAMO USPORAVA OPORAVAK

Žena -

Ako niste uspeli da odolite sunčanju ili ste zaboravili da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom, te osećate da ste izgoreli, evo prve pomoći. Pre svega, važno je da čim osetite prve simptome opekotina od sunca odete u hlad ili hladnu prostoriju. Sledeći korak su hladne obloge - one će umiriti kožu i pomoći u smanjenju bolova i otoka.

krema za sunčanje, zaštitni faktor, SPF faktor, sunčanje, rak kože
foto: Shutterstock

Najbolje je da čiste pamučne maramice ili medicinsku gazu natopite hladnom vodom, te da ih stavite na mesta na telu gde ste izgoreli i pocrveneli. Dobra ideja i da se umotate u čistu, mokru posteljinu na neko vreme, sve dok nelagodnost i osećaj zatezanja i peckanja malo ne popuste.

Prva pomoć kad izgorite

Sunčanje
foto: Profimedia

Koža koja je izgorela mora da se "odmori", pa je neophodno da boravite u hladnoj, zamračenoj prostoriji. Takođe, smanjite fizičku aktivnost i obavezno izbegavajte dalje izlaganje suncu. Potrebno je da prođe bar dva do tri dana kako bi se zacelila koža koja je blago izgorela. Savetuje se i da pijete puno vode, kako biste sprečili dehidrataciju koja lako može da pogorša stanje. Pored vode, možete piti i zeleni čaj, sokove od ceđenog voća, kompote... Treba izbegavati ispijanje kafe i alkohola.

Šta mazati na izgorelu kožu?

Devojka, Sunčanje, Brus, Opekotine
foto: Shutterstock

Ako pored opekotina od sunca, osećate i slabost i bol u mišićima, preporučuje se uzimanja antipiretika ili leka iz kategorije NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi).

Koristite i hidratantne gelove na bazi vode sa antiseptičkim efektom. Oni će ublažiti upale, ukloniti crvenilo i ubrzati regeneraciju oštećene kože. Dobar efekat imaju i proizvodi sa pantenolom.

Zaboravite na mlečne proizvode kao pomoć izgoreloj koži

Mleko, trovanje hranom
foto: Shutterstock

Obratite pažnju i na učestale greške koje mogu da pogoršaju stanje - nikako nemojte izgorelu kožu mazati bilo kojim prirodnim biljnim uljem. Čak ni poznati narodni "lekovi" poput mazanja kefira, jogurta ili pavlake ne pomažu; upravo suprotno - ovakvi premazi na kožu stvaraju masni film koji sprečava prodiranje vazduha i hlađenje rane. Stručnjaci upozoravaju i da se ne koristi led kao pomoć za opekotine od sunca, iako je hladna voda blagotvorna. Led usporava cirkulaciju krvi, pa samim tim produžava obnavljanje izgorelog kožnog tkiva.

muškarac kod lekara, muško zdravlje, zdravlje muškaraca, pregled kod lekara, lekar
foto: Shutterstock

Ako je izgorela koža ne samo crvena, već prekrivena bolnim plikovima, a sve je praćeno i porastom temperature, gubitkom apetita, bolovima u mišićima i zglobovima, najverovatnije je reč o opekotinama drugog stepenama, pa morate potražiti lekarsku pomoć.

(Kurir.rs/BlicŽena/I.M.)

Bonus video:

06:36

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track