RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA: Nije vam potreban šporet na drva, deca ga vole više od krema, a TAJNI SASTOJAK GARANTUJE USPEH
Foto: Shutterstock

starinski recept

RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA: Nije vam potreban šporet na drva, deca ga vole više od krema, a TAJNI SASTOJAK GARANTUJE USPEH

Žena -

Leto nam donosi miris kajsija. Idealne su kao hladna poslastica, a ukoliko ih imate na pretek možete napraviti džem od kajsija. Bogate su hranljivim sastojcima i pravi su izbor zdravlja.

Čačak, Miokovci, Kajsije
foto: RINA

Nemojte misliti da su vam za to potrebni šporet na drva i kuća s dvorištem - jer nisu. Savršeni džem možete napraviti u svom stanu, brzo i lako, a mi vam predstavljamo recept za džem koji je osvojio nepca celog Balkana.

Stari narodni recept podrazumeva samo dva sastojka i jedan tajni, a to je mnogo ljubavi.

Sastojci:

  • 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
  • 2 kg šećera (najviše)

Priprema:

kajsije
foto: RINA

Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu, stavite je na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da ne zagore.

Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same pustiti sok i u njemu će se krčkati. Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena.

Džem
foto: Shutterstock

Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.

Pazite da ne zagore i ne zaboravite da umešate ljubavi u njih.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja