RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA: Nije vam potreban šporet na drva, deca ga vole više od krema, a TAJNI SASTOJAK GARANTUJE USPEH
Leto nam donosi miris kajsija. Idealne su kao hladna poslastica, a ukoliko ih imate na pretek možete napraviti džem od kajsija. Bogate su hranljivim sastojcima i pravi su izbor zdravlja.
Nemojte misliti da su vam za to potrebni šporet na drva i kuća s dvorištem - jer nisu. Savršeni džem možete napraviti u svom stanu, brzo i lako, a mi vam predstavljamo recept za džem koji je osvojio nepca celog Balkana.
Stari narodni recept podrazumeva samo dva sastojka i jedan tajni, a to je mnogo ljubavi.
Sastojci:
- 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
- 2 kg šećera (najviše)
Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu, stavite je na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da ne zagore.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same pustiti sok i u njemu će se krčkati. Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena.
Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.
Pazite da ne zagore i ne zaboravite da umešate ljubavi u njih.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video:
VUČIĆ U JEDNODNEVNOJ POSETI BRISELU: Predsednik Srbije u utorak će imati niz važnih sastanaka