Parmezan, prezle, pileće belo meso, dobar umak – sluti na nešto zaista ukusno! U jelovnicima većine gradskih restorana neophodna stavka su i legendarni pileći štapići i sigurni smo da ih rado naručujete i “klopate”. Sitni, slani zalogaji raduju naša nepca, a spremite se i na dobre vesti! Možete da ih napravite i sami, i to jednostavnije nego što ste mislili.

Ako izdvojite svega 10. minuta aktivnog angažovanja i 40 minuta za pečenje, pileći štapići na vašoj trepzi biće za nešto manje od sat vremena. Priprema je brza i laka, a sastojci za ovaj recept nisu skupi i to sve čini još boljim.

Ovo je “fensi” i jednostavan obrok koji je i odlično posluženje za druženje sa prijateljima. Čaša vina “zaokružiće” ove začinjene, ukusne zalogajčiće!

profimedia0213942546.jpg
Profimedia 

Potrebni sastojci:

  • 3 komada pilećih grudi (iseckanih na šnite)
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje parmezana
  • 1 šolja prezli
  • 3 jaja
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice crnog luka u prahu ili vlašca
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašičice biljnog začina
hrskava-piletina-recept.jpg
Thinkstock 

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite pileće grudi na šnite, pa ih posolite i pobiberite. U plastičnu kesu sipajte brašno, beli i crni luk u prahu, alevu papriku i biljni začin. Dodajte isečene šnite od pilećeg mesa u kesu i sve dobro “istumbajte”, dok se štapići potpuno ne uvaljaju u praškastu smesu. Umutite 3 jaja u posudi i svaki šnit piletine potom potopite u smesu od jaja. 

U drugoj činiji pomešajte parmezan i prezle, pa kada potopite štapiće u umućena jaja, uvaljajte ih u ovu smesu. Postavite tako pripremljene štapiće na nauljen pleh i pecite od 35 do 40 minuta. Ne zaboravite da na polovini pečenja okrenete štapiće. Služite uz umak po želji i povrće po želji (integralni pirinač, pomfrit, marinirana šargarepa…)

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video: 

instagram/nutritionbyamber Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja