Izvor zdravlja za naše najmlađe!
Povrće je osnova dobre ishrane jer sadrži vitamine, minerale kao i biljne pigmente. Visok sadržaj vode u njemu pomaže održavanje ravnoteže tečnosti i soli u organizmu deteta, a u ishranu odojčadi se uvodi oko tri nedelje posle žitarica. Prema rečima dr Jasminke Komnenović, preporučuje se prvo povrće blagog ukusa, kao što su krompir, šargarepa, tikvice, a potom bundeva, grašak, karfiol, keleraba, kelj, blitva, spanać, brokoli.
Sveže povrće ima malo kalorija, masti, ugljenih hidrata i proteina, ali zahvaljujući obilju vlakana, obezbeđuje sitost. Lako se vari i odojčad ga rado prihvata.
- Zrnasto povrće bogato je proteinima i dobra je zamena za meso, a u tom slučaju posebno se izdvajaju pasulj i grašak. Korenasto i krtolasto, poput rotkve, šargarepe, peršuna, repe i krompira, bogato je skrobom i šećerom, a lisnato i ono od koga koristimo stablo, sadrži vlakna, celulozu, vodu i mineralne materije. Postepeno uvođenje povrća u ishranu beba može početi već od petog meseca - istakla je dr Komnenović.
Kalendar uvođenja povrća
Od pet do šest meseci:
Može se početi s kašičom od šargarepe, krompira i tikvica. To povrće sadrži malo celuloznih vlakana i lako se vari, blagog je slatkastog ukusa, pa ga bebe rado prihvataju. Šargarepa predstavlja zlatni rudnik hranljivih sastojaka, dok je krompir izvanredan izvor kalijuma, vitamina C, folne kiseline i vlakana. Tikvice su najbolja vrsta letnje tikve, sadrže kalijum i vitamin A.
Od sedam do osam meseci:
Može se početi s uvođenjem mladog graška i boranije, spanaća, peršuna, brokolija, prokelja, karfiola i kupusa. Spanać sadrži gvožđe i vitamine A i C, dok je karfiol izvanredan izvor vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Grašak je bogat vitaminom C i vlaknima, kao i paprika. Brokoli je sličan kupusu, karfiolu i kelju. Bogat je vitaminima, a sadrži dvostruko veću količinu C vitamina od narandže, a ima i do sta vitamina A i E. Po količini kalcijuma blizak je mleku. Od osmog do devetog meseca u ishranu beba mogu se uključiti i špargle i artičoke.
Od 10 meseci:
U ishranu odojčeta uvodi se oljušten paradajz koji nije opterećen vlaknima, pa se može dati bez bojazni da će doći do opterećenja sistema za varenje, ali se pre ovog uzrasta ne uvodi jer može izazvati alergijsku reakciju. Najbolje je paradajz ponuditi pasiran kao začin za makarone. Paradajz je bogat antioksidansima, beta-karotenom, vitaminima C i E, kao i likopenom, koji utiče preventivno na pojavu srčanih i malignih bolesti. Odličan je izvor kalijuma, ali je siromašan natrijumom, što mu pomaže da se bori s visokim arterijskim pritiskom i zadržavanjem vode u organizmu. Zanimljivo je to što kuvani paradajz sadrži više likopena nego svež.
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta