Redovno konzumiranje brojnih namirnica iz prirode može da spreči nastanak niza zdravstvenih komplikacija, poput zakrčenja krvnih sudova i izazivanja srčanog i moždanog udara

Povišen holesterol predstavlja jednu od najučestalijih tegoba savremenog čovečanstva, a poznato je da LDL holesterol, ili takozvani loš holesterol, može da izazove niz zdravstvenih problema. Posebno je opasno njegovo nakupljanje na zidovima krvnih sudova, što vodi ka njihovom zakrčenju, a onda do pojave srčanog ili moždanog udara. Iako je donekle koristan za organizam, jer služi za obavljanje brojnih procesa, ipak, problem nastaje kad njegova koncentracija postane visoka.

Stručnjaci kažu da se povišen holesterol svakako mora tretirati medicinski, ali nije na odmet da se i promenama u ishrani i postepenim povećanjem unosa određenih namirnica pokuša s njegovim smanjenjem na prirodan način.

Jabuke

Koncentracija LDL holesterola može biti smanjena svakodnevnim jedenjem jabuka. Naime, jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizmu i podstiču njihovo izbacivanje.

Orašasti plodovi

Bilo da je reč o orasima, bademima, lešnicima, indijskim orasima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog holesterola. Najbolje je jesti one plodove koji nisu obrađeni i dodatno soljeni. Oni su bogati vlaknima i vitaminom E, koji odlično deluju na kardiovaskularno zdravlje.

Crni i beli luk

Osim što snižavaju nivo ukupnog holesterola, ove namirnice podižu količinu onog dobrog za oko 30 odsto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Obe vrsta luka od davnina se koriste u prevenciji srčanih oboljenja jer poboljšavaju cirkulaciju i izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimulišu i jetru i bubrege da bolje rade.
riba-pecena-riba.jpg
Shutterstock 


Riba

Niskokalorično, puno proteina i omega tri masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenim količinama holesterola u krvi trebalo naći na jelovniku barem tri puta nedeljno. Najbolji izbor je plava riba, a dokazano je da redovan unos ribe snižava količinu triglicerida u krvi.

Soja

Poput ribe, soja je bogata proteinima koji, za razliku od onih u mesu, ne doprinose povećanju količine lošeg holesterola u krvi. Ukoliko se proizvodi od soje jedu tri puta nedeljno, količina ukupnog holesterola se može smanjiti za oko 10 odsto, pokazuju studije.
avokado.jpg
Shutterstock 


Avokado

Ova egzotična namirnica sve češće se savetuje onima s povišenim holesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja deluje na smanjenje LDL holesterola. Bilo da se jede kao sastavni deo salata i umaka ili se koristi samo ulje od avokada, njegove dobrobiti će biti pojačane ako se pritom ne unosi takozvana brza hrana.