Kod nas je, pre svega, poznat kao začin, ali o njegovim lekovitim svojstvima malo znamo

Đumbir (zingiber officinale) poznat je kao začin, ali i kao lek, više od 3.000 godina.

Odličan je čistač organizma, deluje protiv bakterija, virusa, gljivica, smiruje živce i snižava temperaturu. Smatra se i afrodizijakom. Poreklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ishranu i lečenje u celom svetu. Kinezi ga u svojoj tradicionalnoj medicini koriste kao lek. Aromatičan je. Ima miris limuna i slatkasto-pikantan ukus. Ustanovljeno da sadrži dosta vitamina i minerala, belančevina, biljnih vlakana, masti, hormona, gingerola, zingerona, enzima, eteričnih ulja.

Koren ili prah od đumbira uglavnom se kombinuje s medom i belim lukom. Osim što se koristi kao lek koji se pije, đumbirovi sastojci se koriste za pravljenje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju.