Ministarka zdravlja Italije izjavila je da je oduvek poznato da nije zdravo unošenje velike količine crvenog mesa te da je tajna u mediteranskoj dijeti

Italijanske prehrambene i poljoprivredne grupe odbacile su izveštaj Svetske zdravstvene organizacije u kojem stoji da su mesne prerađevine, poput pršute, šunke, slanine i kobasica stavljene na listu kancerogenih proizvoda zajedno sa azbestom i duvanom.

ministarka-zdravlja-beatice-lorencin.jpg
Profimedia 

"Ne terorizmu nad mesom, italijanski proizvodi su najzdraviji", saopštilo je poljoprivredno udruženje Koldireti, navodeći da je mediteranski način ishrane zaslužan za to što Italijani imaju dug životni vek - 80 godina muškarci i 85 godina žene.

profimedia0188786876.jpg
Profimedia 

SZO je saopštila da svaka porcija od 50 grama prerađenog mesa - obično teletine ili svinjetine koja se procesuira soljenjem i sušenjem - povećava rizik od kancera debelog creva za 18 odsto. Italijani u proseku jedu oko 25 grama prerađenog mesa dnevno. Koldireti takođe ukazuje na nezdrave aspekte ovih proizvoda, naglašavajući da mesna industrija u Italiji donosi 32 milijarde evra godišnje prodajom i da zapošljava 180 000 ljudi.


Ministarka zdravlja Beatiće Lorencin je izjavila da vlada razmatra izveštaj SZO, ali je istakla da ljudi ne treba da se plaše otkrića i izjavila: "Oduvek je poznato da nije zdravo unošenje velike količine crvenog mesa. Tajna je u mediteranskoj dijeti, treba jesti po malo od svega."

Izvještaj SZO, objavljen na naslovnim stranicama italijanskih novina, alarmirao je proizvođače italijanske pršute. Pojedini izveštaji ukazuju na to da se strah već proširio među potrošačima. Predsednik udruženja nutricionista je juče izjavio da je prodaja crvenog mesa već počela da opada u tradicionalnim mesarama. „Vlada konfuzija. Ljudi su zbunjeni i traže od prodavaca da im objasne“, rekao je Đan Paolo Anđeloti.

(vijesti.me)