Kao što gojaznost nosi rizik od mnogih bolesti, tako i loše odabrana dijeta može doneti više štete nego koristi. Kako smršati što brže a ostati zdrav i vitalan?

Statistika kaže da problem s težinom ima polovina svetske populacije, kao i da broj gojaznih ljudi raste. Jedemo kaloričnu hranu i sve manje se krećemo, a baš to je idealan način za taloženje sala. Onda koristimo sagorevače masti ili pribegavamo nepravilnim dijetama. Svima je cilj da oslabe što brže i sa što manje truda. Zašto se gojimo, koliko je važna redovna fizička aktivnost, kako izabrati dijetu i koje su dobre a koje loše strane najpopularnijih, pitali smo Jovanu Srejić, dijetetičara-nutricionistu.

Višak kalorija se taloži

Odgovor na pitanje zašto se gojimo veoma je jednostavan: unosimo više energije (kalorija) nego što potrošimo. Neredovni obroci izlažu telo stresu, posebno je loše ako preskačemo doručak jer se budimo s niskim nivoom šećera u krvi.

– Ako jedemo 1-2 obroka dnevno, uglavnom su preobilni i najčešće kasni (a ne bi trebalo jesti bar tri sata pre spavanja). Fizička aktivnost je izuzetno značajna: za opšte zdravlje, pokretanje metabolizma, prevenciju mnogih bolesti (čak i kancerogenih), psihičku ravnotežu. Nažalost, prekomerna težina je povezana s nastankom mnogih bolesti: kardiovaskularnih, šećerne, pa čak i kancerogenih. Taj višak energije se zadržava u telu u obliku masnih naslaga. Interesantno je da će telo zadržati sve unete ugljene hidrate i sav višak taložiti u formi sala – ističe naša sagovornica.

Ne čekajte bolest

Ako niste zadovoljni linijom, počnite da menjate način ishrane – odmah!

– Jedino tako ćete živeti zdravo i moći da ostvarite planove, savladate prepreke. Ne čekajte da vas bolest natera na promenu, počnite dok ste još zdravi! Čak i prvog dana kada započnete zdrav način ishrane (a rezultati su još daleko), radite veoma važnu stvar za sebe i svoje zdravlje – poručuje Jovana Srejić.

HRONO DIJETA

Jede se prema dobima dana, jer telo luči različite hormone i enzime prateći svoj prirodni bioritam. Na taj način, jedući hranu koja odgovara enzimima za varenje u datom trenutku, maksimalno ćemo je iskoristiti. Takođe, postoje i određena pravila o kombinaciji namirnica, a najvažnije je da proteine i ugljene hidrate treba razdvojiti prilikom ručka i večere. Tako enzimi potrebni za razlaganje jedne vrste namirnica neće blokirati ove druge.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje daju potrebnu energiju. To je najvažniji obrok i treba da bude bogat svim vrstama namirnica, jer enzimska aktivnost to dozvoljava.

Vreme ručka je između 13 i 15 sati, a u tanjiru treba da se nađu belančevine životinjskog ili biljnog porekla, meso i povrće koje je izvor „sporih“ šećera i vlakana. U to doba dana organizam proizvodi veliku količinu enzima koji vare belančevine, što omogućava pravilnu ugradnju u ćelije, kao i povećanje rezervi, a samim tim i jačanje imuniteta. Ako za ručak jedete pasulj, sočivo ili soju, onda je meso nepotrebno, jer su ove namirnice izvor proteina i suvišno je nagomilavati ih.

U loše kombinacije spadaju šnicla sa krompirom, meso i hleb, testenine i meso, jer se za varenje takvih kombinacija angažuju različiti enzimi izazivajući poremećaj kiselo-bazne sredine organizma. Meso uvek jedite s povrćem, a nikako sa hlebom ili krompirom!

Večera je manje-više ista kao i ručak i trebalo bi da omogući unos lakih proteina i biljnih vlakana, minerala i vitamina. Izbegavajte ugljene hidrate i žitarice, jer se duže vare, a telo se sprema za spavanje. Vreme između večere i kreveta ne sme biti kraće od sata, jer u snu mnogi enzimi prestaju da se luče i sva hrana dugo ostaje nesvarena.

Osnovna pravila

Doručak je obavezan, bogat životinjskim masnoćama i ugljenim hidratima (cerealije, hleb, žitarice).
Između obroka neka prođe 3 sata, a idealno je više od 2. Večerajte najmanje 2 sata pre spavanja.
Količina hrane nije ograničena!
Zabranjena su gazirana pića i grickalice, slatkiši su dozvoljeni od 16 do 18 sati, a desert tek 1-2 sata posle ručka.
Voće ne jedite ujutro i uveče, a hleb, testenine i skrobno povrće (krompir, grašak) najkasnije do 15 sati.
Ne kombinujte proteine i ugljene hidrate za ručak i večeru, to je dopušteno samo za doručak.
Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sir.
Margarin, biljni sir (osim tofua), biljna pavlaka, biljni šlag i pecivo nisu dozvoljeni zbog lošeg (LDL) holesterola.


Komentar nutricioniste

Reč je o nemedicinskoj nutritivnoj terapiji ili redukcionom režimu koji nije priznat od zvaničnih medicinskih institucija.
Nedostaci: Visok unos proteina otežava i usporava varenje, stvarajući nepovoljnu, kiselu pH vrednost. Nedostatak je što se isključuje voće i mleko (glavni izvor kalcijuma).
Kome se ne preporučuje: Ljudima sa oštećenim bubrezima, jer njima šteti visok unos proteina.


UN DIJETA

Striktno sprovođenje ove dijete dovodi i do promene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Traje 90 dana, ali ako treba da oslabite manje, možete je prekinuti ranije a tada ne dolazi do promene metabolizma.Uvek počnite proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljeno-hidratni, vitaminski, pa ponovo proteinski. Redosled dana ne smete menjati.

Voćni doručak

Svih 90 dana jedete po dve iste voćke ili šaku suvog voća (izbrojte 8 komada, biće dovoljno).

1 Proteinski dan

Ručak

Meso: dinstano, bareno ili pečeno (restoranska porcija, 2-3 parčeta ili oko 250 g) ili 3 kuvana ili pečena jajeta ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje
Hleb: parče integralnog
Salata: u neograničenim količinama, ali najviše 1 kašika ulja
Supa: obavezna (bez rezanaca, 1 šolja od 3 dl), a ako se jedu mlečni proizvodi, onda popijte šolju jogurta ili mleka

NAPOMENA: Različite vrste proteina ne mešajte ni u jednom obroku niti danu!

Večera

Isto što i za ručak, ali pola mere, bez supe i bez hleba. Obavezno jedite isto: na primer, ako ste meso jeli za ručak, jedite ga i za večeru.

2 Skrobni dan

Ručak

Pasulj, grašak, sočivo, pirinač ili krompir: kuvano, uz dodatak začina (so, mešavina začina, biber, kečap, kuvani paradajz) i – pun tanjir
Hleb: jedno parče
Salata

Večera

Isto kao i za ručak, ali pola mere i bez hleba

3 Ugljeno-hidratni dan

Ručak

Kuvana testenina uz dodatak začina ili pica samo s kečapom ili slano pecivo u količini pice u piceriji

Večera

Dva tanja parčeta torte ili 3-4 kolača ili 3-4 kugle sladoleda, a obavezno – štanglica čokolade za kuvanje

4 Vitaminski dan

Ručak i večera

Razne vrste voća, koliko god hoćete

NAPOMENA: Kafu i čaj bez šećera možete piti svih dana, a sokove što manje!
zdrava-hrana-voce-povrce.jpg
Thinkstock 


Komentar nutricioniste

Reč je o nemedicinskoj nutritivnoj terapiji koja nije priznata od zvaničnih medicinskih institucija.Nedostaci: Zdrava ishrana podrazumeva da svaki dan unosite namirnice iz svih 5 grupa. Dakle, jedan dan vam nedostaju vitamini i minerali, drugi dan proteini... Loše je to što dnevno ne obezbeđujete sve potrebne nutrijente (proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine, minerale).


Dodatne napomene

Posle kruga od 7x4 dana, 29. dana je vodeni dan i pijete samo vodu.
Obavezno posle vitaminskog dana nastavite s proteinskim danom.
Posle ručka popijte tabletu sa dnevnom dozom vitamina i minerala.
Pauza između obroka (minimalna) prvog dana je 4 sata, drugog i trećeg 3 sata, a za vreme vitaminskog dana 2 sata.
Posle 20 sati nemojte ništa jesti.
Porcije su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Morate biti dosledni i uporni. Prvih deset dana možda nećete izgubiti nijedan kilogram, ali onda počinje nagli gubitak i to čak 3-4 kilograma. Posle dijete još 90 dana za doručak jedite voće, a za ručak i večeru vratite se uobičajenoj ishrani. U tom periodu treba da izgubite još 3 kilograma, što je pokazatelj promene metabolizma. Ako se to ne dogodi, ponovite dijetu, ali tek posle 3 meseca.



PRITKINOVA DIJETA

Dijeta se sastoji od redukcije masnoća (dozvoljeno do 10% dnevne energetske potrošnje) i proteina (10-15%), a povećava se unos složenih ugljenih hidrata (i do 80%). Takođe, količina holesterola se smanjuje na 25 mg, a povećava unos biljnih vlakana na 15 g.

Pravila

Od mesa jedite ribu (nemasnu) i pileće belo meso i to u količini ne većoj od 100 g dnevno (kuvano ili pečeno).
Masnoće (ulja, margarin, životinjske masti) su zabranjene! Kako je to teško izvesti odmah, u prelaznom periodu od 7-14 dana možete koristiti neko hladno ceđeno ulje (maslinovo, suncokretovo, iz kukuruznih klica, semenki grožđa) ali ne više od 2 kašike dnevno.
Od jaja 1 belance dnevno
Od mlečnih proizvoda obrano mleko i jogurt ( do ¼ litre dnevno) i sir od obranog mleka (30-50 g).
Mahunarke su izvor biljnog proteina i dijetnog vlakna i jedu se dnevno oko 100 g: sočivo, pasulj, naut, soja i prerađevine od nje (tofu).
Žitarice jedite u formi integralnih u hlebu i testeninama (naravno, bez ulja i jaja): integralni pirinač, geršla, proso, ovas, raž, pšenica...
Povrće jedite u neograničenim količinama (uz oprez sa semenkama).
Sveže voće se može se jesti 2-3 puta dnevno (400-500 g), a smrznuto i konzervisano ne više od 100 g. Korisno je svakodnevno pojesti 1 limun, grejpfrut ili pomorandžu.
Slatkiši su zabranjeni, mada ima zamena kao što je ječmeni slad i sl.
Od pića dozvoljeni su samo voda i sveže pripremljeni, ceđeni voćni sokovi bez zaslađivača.

Komentar nutricioniste

Dobro je što se preporučuju zdravi izvori ugljenih hidrata, ali bih ja savetovala drugačiju zastupljenost i njih i masti i proteina. Nedostaci: Masti se ograničavaju na 10%, a kod zdrave ishrane one obezbeđuju do 25% dnevnih energetskih potreba. Nemoguće je uneti preporučenu količinu omega 3, 6 i 9 masti, a diskutabilno je da li ćete uneti i dovoljno liposolubilnih vitamina (A, D, K i A).Kome se ne preporučuje: Nije za dijabetičare ili sklone toj bolesti.


MESEČEVA DIJETA

Ovo je dobro poznat metod za koji se kaže da vrši detoksikaciju organizma i podstiče telo da slabi i do 3 kilograma dnevno!

Principi

Dijeta se sastoji od posta u trajanju od 24 sata u periodu kada je mlad mesec. Postoji dosta dokaza da i post na pun mesec (takođe u trajanju od 24 sata) daje određene rezultate, ali ni približne kao ovaj.

Kada započeti?

Onoga trenutka kada se pojavi mlad mesec, počinje i vaša dijeta.

Šta se sme jesti i piti?

Dozvoljeno je samo piti tečnost i to najbolje običnu vodu ili blag biljni čaj (bez šećera). Ako vam je teško da izdržite, možete dodati i svež sok od voća ili povrća, naravno, bez šećera i aditiva. Alkohol i mleko su striktno zabranjeni kao i sva čvrsta hrana. Količina tečnosti koju treba popiti zavisi od čoveka, a kreće se između 3 i 4 litra.

U slučaju neizdržive gladi...
... popijte veliku čašu soka od povrća.

Da li je dopuštena fizička aktivnost?

Da, čak je i poželjna. Lagane vežbe i šetnja ubrzaće gubljenje kilograma i pospešiti detoksikaciju.

Kakvi su rezultati?

Za 24 sata trebalo bi da izgubite do 3 kilograma – naravno, ako poštujete pravila. Jednodnevni post je odličan način da se telo očisti i pojača imunitet. Kroz nekoliko meseci na najlakši način rešićete se viška kilograma.

Komentar nutricioniste

Iako je reč o nemedicinskoj nutritivnoj terapiji, istraživanja su potvrdila da je za zdravlje korisno jedan dan mesečno piti samo vodu i sokove radi detoksikacije i pokretanja imunog sistemaNedostaci: Tog dana možete osetiti vrtoglavicu, mučninu, nesvesticu...Kome se ne preporučuje: Definitivno ne deci, trudnicama i starijim osobama, dakle, najosetljivijim kategorijama.

zdrava-hrana-voce-povrce.jpg
Shutterstock