Žena iz Eseksa zamalo je umrla nakon što joj se nekoliko dana nakon porođaja razvila jeziva bolest koja jede meso.

Čarli Bojn, učiteljica plesa iz Meningtrija, hitno je vraćena u bolnicu manje od nedelju dana nakon što se njena ćerka rodila u aprilu prošle godine, kada je dobila osip i drhtavicu zbog kojih su joj kosti činile da se „krče“. CT skeniranje je otkrilo da ima retku, po život opasnu infekciju nekrotizirajućeg fasciitisa (NF) koja joj je uništavala kožu i mišiće.

Posle šestočasovne operacije, gospođa Bojn (28) stavljena je u indukovanu komu na dva dana. Gospođa Bojn je jedna od 500 ljudi godišnje u UK koji dobiju NF. Prema NHS, ova „bolest koja jede meso“ može se desiti ako se rana inficira. Infekcija može izazvati intenzivan bol ili gubitak osećaja u blizini posekotine ili rane, oticanje kože i simptome slične gripu. Neki pacijenti će kasnije početi da povraćaju, dobiju crne mrlje na koži i mogu patiti od konfuzije, navodi NHS.

profimedia0900898877.jpg
Jam Press / Jam Press / Profimedia 
Nakon rođenja deteta umalo je umrlafoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Mora se odmah lečiti u bolnici, a gospođu Bojn su lekari upozorili da će ona umreti ako ne operišu da uklone mrtvo meso.

„Porađala sam sa svojom ćerkom i to je bilo prilično standardno“, rekla je gospođa Bojn te dodala:

Otišla sam kući i otprilike šest dana kasnije mi je pozlilo. Imao sam osip na stomaku. Izgledalo je kao opekotina. Osip je bio bolan i stalno sam dobijala drhtavicu gde sam se osećala kao da će mi se kosti raspasti. Samo sam htela da spavam. Moj muž je bio prestravljen. Vratila sam se u bolnicu i CT je pokazao da imam NF i izjedao mi je stomak. Lekari su brzo došli i rekli da mi treba hitna operacija ili ću umreti. Bio je to najčudniji trenutak u mom životu. Bilo je kao u filmu gde neko dobije velike vesti i sve se priguši. Bilo je to iskustvo van tela. Otvorili su me i uklonili sve što je bilo mrtvo. Kada sam se probudila, rečeno mi je da je prošlo dva dana i da ću biti dobro", ispričala je ova žena, prenosi Dejli Mejl.

profimedia0900898886.jpg
Jam Press / Jam Press / Profimedia 
Nakon rođenja dobila je retku i opasnu bolestfoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Sada, gospođa Bojn pati od PTSP-a i ostala je sa ožiljkom od pet inča, za koji priznaje da joj je teško da pogleda sebe u ogledalo.

Fizički sam bolje, ali još uvek sam u procesu lečenja. Imam ožiljak od kalusa i imam PTSP. Ožiljak zaista utiče na moje samopouzdanje. Borim se da se pogledam u ogledalo. Ne nosim odeću tamo gde imam stomak, ali u nekim odevnim kombinacijama to se vidi jer je udubljenje.“ Ali kaže da njena ćerka napreduje i da je bolest nije sprečila da dobije još jedno dete.

Rekla je: „Alesia je savršena. Ona voli život. Voleli bismo da imamo još dece, ali ću biti veoma oprezna.'

Nekrotizirajući fasciitis je polibakterijska infekcija mekog tkiva koju odlikuju nekroza potkožnog tkiva i površinske fascije. Kada je odontogenog porekla, u većini slučajeva uzrok je apsces donjih kutnjaka. Najčešća opšta oboljenja kod ovih bolesnika su šećerna bolest, pad imuniteta i upotreba narkotika.

(Kurir.rs/M.J)