Premijer Miloš Vučević poručio je danas da je potrebno "svim sredstvima čuvati mir i našu svetu slobodu, jer je ona jedini garant da se nam se užasi stradanja neće ponoviti, iako bi neki želeli da srpski narod bude predstavljen kao dželat mada je jasno da je bio žrtva".

- Ovo je mesto, tuge, bola. Moramo o stradanju da pričamo jer niko drugi to neće činiti osim nas. Danas bi mnogi voleli da se o ovom ne priča, da naše žrtve nisu vredne pomena, hoće da nas ubede da se one nisu ni desile. Nameće nam se narativ da smo mi narod dželat, a zapravo smo narod žrtva - rekao je Vučević, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima.

Šta srpski narod može i biti nego žrtva, zapitao se Vučević, dodajući da je "po zvaničnom nemačkom naređenju naših sto života vredelo kao jedan nacistički".

On je rekao da je namački okupator, u Drugom svetskom ratu, odredio prostor u Jajincima za pogubljenja, kako procene ukazuju, više od 80 000 ljudi.

-Pre nekoliko godina najveće gubilište u Srbiji predato je na upravljanje Muzeju žrtvama genocida. Zahvaljujući naporu zaposlenih, podršci predsednika Republike i Vlade i danas se vrše proučavanja ovog zločina. Sa pozicije predsednika Vlade poručujem da ćemo učiniti sve da se na dostojanstven način čuva sećanje na stradalnike sa ovog mesta i da će se ovo mesto sećanja, tuge i bola, mesto opomene i kolektivne savesti. Mi moramo biti ti koji će učiti našu decu da ovde leže naši preci, naši rođaci, naša krv. Niko drugi to neće učiniti osim nas. I danas bi mnogi voleli da se o tome ne priča, da naše žrtve nisu vredne pomena. Hoće da nas ubede da se to nije desilo, nameće nam se narativ da smo narod dželata, a mi smo narod žrtva, kad i po zvaničnom naređenju naših sto života je vredelo jedan nacistički. Masovno ubijanje i zatiranje Srba i danas predstavljaju lekciju za celo čovečanstvo. Neka ovo masovno gubilište služi kao otrežnjujuća misao za sve one koji sanjaju i novim ratovima i progonima. Neka ovde i naša savest bude uzvišena i dostojna da čuvajući sećanje na sve nevine stradalnike, čuvamo mir i našu svetu slobodu koja je jedino garant da se ovi užasi nikada ne ponove. Neka je večno pamćenje i slava svim ubijenim u Jajincima.

- Na ovo mesto su masovno dovođeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, kao i članovi i pristalice oba pokreta otpora, zatvorenici logora Banjica, Topovske šume, Sajmište. Ovde su dočekivali svoju herojsku smrt, uzidavši se kroz svoju žrtvu u slobodarsku i nepokorenu Srbiju - naglasio je Vučević.

 BONUS VIDEO

Kineska medijska grupacija Premijer Vučević za KMG: Kina ima strateški pristup, nikada nas nije uslovljavala