U doba patnje koju je izazvala pandemija koronavirusa širom sveta sve vesti u svim medijim okrenute su crnim brojkama i opomenama na pridržavanje mera koje su države uvele za borbu protiv smrtonosnog virusa. Međutim, ni umetnost nije ostala gluva na situaciju i preuzela je svoj deo uloge u zajedničkoj borbi.

Tako je, na primer u Poljskoj koja je uvela obaveznu meru nošenja zaštitnih maski na ulici, dotova i svaki spomenik u javnom prostoru dobio po jednu.

w-56026398-poljska-pandemija.jpg
EPA / Maciej Kulczynski 
foto: EPA / Maciej Kulczynski

Najpoznatije skulpture širom Poljske nisu više samo ukras na ulicama i počast znamenitim ljudima, već i opomena da se bez zaštitne maske ne sme napolje jer se tako čuvaju ljudski životi.

w-56027328-poljska-pandemija-spomenik.jpg
EPA / Darek Delmanowicz 
foto: EPA / Darek Delmanowicz
EPA / Darek Delmanowicz UMETNOST U BORBI PROTIV KORONE: Grafiti i skulputure opominju da virus vreba na svakom koraku, nema opuštanja!

Poljska nije jedina u kojoj se maske mogu videti na skulpturama. Slični prizori viđeni su i u Briselu i u Nemačkoj kao i u mnogim drugim zemljama.

w-55983354-belgija.jpg
EPA / OLIVIER HOSLET 
foto: EPA / OLIVIER HOSLET
EPA/STEPHANIE LECOCQ, EPA / OLIVIER HOSLET UMETNOST U BORBI PROTIV KORONE: Grafiti i skulputure opominju da virus vreba na svakom koraku, nema opuštanja!

Ni grafiti umetnici nisu sedeli skrštenih ruku. Murali i grafitii koji opominju na ozbiljnost situacije tu su ne dozvole ljudima da olako shvate pošast koj aje zavladala svetom.

w-56026219-nemacka-grafit-pandemija.jpg
EPA / SASCHA STEINBACH 
foto: EPA / Sascha Steinbach

Među njima i onih koji su nstali u znak zahvalnosti medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji fronta u ratu protiv korone. Tako se u Nemačkoj mural sa mdicinskom sestrom zahvaljuje porukom da su one pravi superheroji, moćniji i stvarniji od onih u stripovima.

w-56026324-nemacka-pandemija.jpg
EPA / SASCHA STEINBACH 
foto: EPA / Sascha Steinbach

A Spajdermen koji je jedan od najpopularnijih superheroja takođe nosi jednu vtrstu maske koja opominje na to kako se zaraza širi.

w-56026228-nemacka-grafit-pandemija.jpg
EPA / SASCHA STEINBACH 
foto: EPA / Sascha Steinbach

I Snežana iz priče o 7 patuljaka je Uskrs provela sa maskom na licu.

w-56026227-nemacka-grafit-pandemija.jpg
EPA / SASCHA STEINBACH 
foto: EPA / Sascha Steinbach

Medicinaska sestra je na isti način viđena i u Budimpešti.

w-56017636-madjarska-budimpesta-pandemija-grafiti.jpg
EPA / Marton Monus 
foto: EPA / Marton Monus

Na rolni toalet papira koji je postao simbol panike na početku izbijanja pandemije stoji poruka "Širite ljubav a ne paniku" dok je u pozadini slika opasnog virusa.

w-56026222-nemacka-grafit-pandemija.jpg
EPA / SASCHA STEINBACH 
foto: EPA / Sascha Steinbach

U Indiji koja je u potpunom karantinu se slika virusa krvavi zuba našla nasred kolovoza kao opomena onima koji krše zabranu kretanja da opasnost vreba sa ulice.

w-56026187-indija-grafiti-pandemija.jpg
EPA / Sanjeev Gupta 
foto: EPA / Sanjeev Gupta
EPA / Etienne Laurent, EPA / Marton Monus UMETNOST U BORBI PROTIV KORONE: Grafiti i skulputure opominju da virus vreba na svakom koraku, nema opuštanja!

Kurir.rs, Foto: EPA