Pripadnik elitne francuske vojne jedinice pao je u nesvest iza leđa predsednika Emanuela Makrona tokom zvanične ceremonije u Parizu.

Emanuel Makron je prošle nedelje dočekao predsednika Madagaskara Andrija Radžoelina u Jelisejskoj palati, a jedan gardista koji je stajao iza njega iznenada je pao na zemlju i ostao bez svesti. Bolničari su brzo odneli stražara na nosilima.

Makron se nije ni trgnuo, međutim, nije poznato da li je primetio šta mu se dešava iza leđa.

Uzrok kolapsa čuvara još nije poznat. Neki izvori spekulišu da je doživeo toplotni udar pošto je temperatura u Parizu u ponedeljak dostigla 32°C dok pojedini mediji sugerišu da je možda imao određene zdravstvene probleme.

Francuska garda za sada nije izdala nikakvo saopštenje, a nije se oglasila ni kancelarija predsednika.

Stanje čuvara za sada nije poznato. Prebačen je u obližnju bolnicu na dalji pregled i lečenje. Nema zvanične informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Makron je nakon ceremonije izrazio saosećanje sa gardistom i rekao da se nada da će se uskoro oporaviti. Takođe je pohvalio profesionalizam i posvećenost francuske garde za koju je rekao da je simbol nacije.

Francuska garda je specijalna jedinica francuske vojske koja pruža bezbednosne i ceremonijalne usluge za predsednika i druge visoke zvaničnike.

Pripadnici garde nose karakteristične uniforme, a odgovorni su za čuvanje predsedničke palate, pratnju predsednika na putovanjima, učešće u zvaničnim ceremonijama i paradama, ali i obezbeđenje javnog reda tokom velikih događaja. Takođe štite strane zvaničnike koji posećuju Francusku.

(Kurir.rs)