Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, jedan od osam disidenata koji su oslobođeni u najvećoj razmeni zatvorenika od Hladnog rata, bio je potpuno siguran da će umreti u Putinovom zatvoru.

Vladimir Kara-Murza, britanski državljanin, ovo je rekao za BBC, u jednom od prvih dugih intervjua od oslobađanja. Kara-Murza je osuđen na 25 godina zatvora, zbog izdaje, ali i žestoke kritike i uporne osude Vladimira Putina i invazije na Ukrajinu. Poslednjih 11 meseci bio je u samici, morao je da rasklapa krevet svakog jutra u pet časova. Papir i olovku mogao je da koristi samo sat vremena dnevno.

"Mnogo je lako izgubiti razum. Gubite osećaj za vreme, prostor. Ne radite ništa, ne razgovarate ni sa kim, ne idete nigde. I tako dan za danom", rekao je on.

Uskraćeni su mu bili telefonski pozivi kući, sa decom je mogao da razgovara samo dva puta za više od dve godine.

Pre skoro deceniju, Vladimir Kara-Murza umalo je umro od nepoznatog toksina i pati od oštećenja nerava, kao posledica trovanja. U septembru, kako sada otkriva, zatvorski lekar mu je dao „godinu, u najboljem slučaju 18 meseci" života, ako ostane iza rešetaka.

Za razmenu nije znao, ni on niti ostali zarobljenici. Kada su stražari ušli u Kara-Murzinu ćeliju u Omsku, on je mislio da će ga „izvesti na streljanje". Umesto toga, prebačen je u Moskvu u ozloglašeni zatvor FSB Lefortovo. Pet dana kasnije ukrcali su ga u autobus i unutra je video druge disidente, a svaki je bio sa pripadnikom tajne ruske policije (Federalna služba bezbednosti - FSB) koji su nosili fantomke.

Da ih vode na razmenu zatvorenika saznali su od stražara.

vkm.jpg
AP Michael Probst 
Oslobođeni: Ilja Jašin, Andrej Pivovarov i Vladimir Kara-Murzafoto: AP Michael Probst

Niko nije tražio našu saglasnost. Ukrcani smo u avion kao stoka i odleteli", kaže Kara-Murza, koji je u Nemačku sleteo u jedinoj civilnoj odeći koju je posedovao: crnim dugim pantalonama, majici i japankama koje je koristio kada se tuširao.

putin02-ap-gavriil-grigorov.jpg
AP Gavriil Grigorov 
Doček ruskih zatvorenika na aerodromu Vnukovo, Moskvafoto: AP Gavriil Grigorov

Rusija i Zapad su 1. avgusta razmenili ukupno 26 zatvorenika, što je najveći broj još od vremena Hladnog rata. Deset ljudi, među kojima dvoje maloletnika, prebačeno je u Rusiju, 13 zatvorenika u Nemačku, a troje u SAD. Njih je na aerodormu dočekao američki predsdnik Džo bajden, dok je u moskovskoj vazdušnoj luci to uradio šef ruske države Vladimir Putin.

Kurir.rs/BBC/Priredila. M.M.C.

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI