Ruska vojska je danas objavila da je zauzela Njujork, strateški važno logističko čvorište na istoku Ukrajine, u okviru napora za zauzimanje celokupne Donjecke oblasti.

Rojters navodi da nema nezavisne potvrde ove tvrdnje.

Navodi se da, dok ukrajinske trupe pokušavaju napredovanje u ruskoj Kurskoj oblasti nakon iznenadnog prekograničnog upada pokrenutog 6. avgusta, sudbina Njujorka služi kao podsetnik da ruske snage bez obzira na to nastavljaju sa sopstvenom ofanzivom na istoku Ukrajine.

Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia RUSKA VOJSKA UŠLA U NJUJORK? Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad strateški važnim uporištem

Britanska agencija navodi da Rusija ovaj gradić, kojem je Ukrajina 2021. vratila originalno ime i koji je pre rata imao nešto manje od 10.000 stanovnika, naziva Novgorodskoje, što je ruski naziv naselja iz sovjetskog doba.

- Kao rezultat intenzivnog dejstva jedinica "Centralne grupacije" trupa velika grupacija neprijateljskih trupa je uništena i jedno od najvećih naselja na području Torecka i strateški važno logističko čvorište Novgorodskoje... je zauzeto - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Rojters navodi da je u jutrošnjem izveštaju ukrajinske vojske, objavljenom na Telegramu, navedeno da su ruske snage pokušale napredovanje 24 puta u različitim pravcima, uključujući Njujork.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija "SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA