Rusija je odgovorila Ukrajincima i ušla u okršaj "zmajevih dronova". Tako je Moskva naredila lansiranje dronova koji će izbacivati takozvane termite iznad ukrajinskih trupa.

Dolazi nedelju dana nakon što su se na društvenim mrežama prvi put pojavili video snimci na kojima se vidi kako Ukrajina koristi "zmajeve" za napad na Ruse skrivene u drvoredima i rovovima.

Termit je naziv za kombinaciju oksidovanog gvožđa i aluminijuma, oslobađa temperaturu do 2200 stepeni Celzijusa, a ako već ne ubije ili onesposobi vojnike, brzo će spaliti drveće i rastinje koje služe kao pokrivač. Takođe, može spaliti one koji nisu u direktnom kontaktu sa njim. Dok pada na zemlju sa drona, termit podseća na vatru koja dolazi iz usta nečega što liči na zmaja, otuda i ime.

Bespilotne letelice napadaju tako što rasturaju ovu kompoziciju po drveću ispod kojeg neprijatelj traži zaklon. Isto radi i iznad rovova. Spaljivanje, između ostalog, smanjuje mesto gde se neprijatelj može sakriti.

dron.jpg
Printscreen Telegram 
foto: Printscreen Telegram

Na snimku koji je na Telegramu postavio moskovski političar i vojni novinar Andrej Medvedev vidi se kako ruske trupe koriste svoj dron sa zmajem. To je prvi takav video koji se pojavio. Na njemu se vidi kako vojnik pričvršćuje kanister za koji kaže da sadrži termite na dron koji je potom lansiran, navodno prema ukrajinskim položajima.

Rusija ima dugu istoriju korišćenja termita, a veruje se da ih u Ukrajini koristi od prvog dana rata, piše portal The Var Zone, a prilaže i sledeći video.

Ali Human Right Vatch kaže da Ukrajina takođe koristi termite već neko vreme. Organizacija je saopštila da je "pregledala vizuelne dokaze koji pokazuju da je bilo najmanje 82 napada površinskim oružjem u Ukrajini između februara 2022. i aprila 2023. godine, raspoređenih u sedam ukrajinskih regiona.

- U ovom trenutku nije moguće dodeliti odgovornost za konkretne napade, ali Rusija i Ukrajina poseduju iste vrste zapaljivog naoružanja, uključujući i rakete Grad 122 mm koje isporučuju zapaljivo oružje - navodi organizacija.

Ono što je drugačije je njihova upotreba u simbiozi sa dronovima.

Var zona, međutim, piše da se nova primena dronova razlikuje od prethodnih po tome što može da napravi ogromnu štetu prilikom izbacivanja termita, u poređenju sa mnogo ograničenijim efektima koje postižu standardni naoružani dronovi. Psihološki uticaj ovog oružja je takođe značajan.

Ovaj rat je poslužio kao prava laboratorija za razvoj oružja, posebno dronova, i svaka strana brzo uči od druge. Naučene lekcije sežu daleko izvan Ukrajine. Vojske širom sveta su primetile ovu novu dinamiku na bojnom polju, i ne bi bilo iznenađujuće da druge na

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: P. P.,