Moskva je platila i obučila nekoliko pobunjenika u pokušaju da zbace prozapadnu vladu Jermenije ranije ove godine, rekli su tužioci u zemlji, ali su lokalne snage bezbednosti poremetile navodnu zaveru.

U saopštenju u sredu, Istražni komitet Republike Jermenije rekao je da će sedam osoba biti optuženo za "pripremanje da uzurpiraju vlast koristeći nasilje i pretnju nasiljem da bi preuzeli ovlašćenja vlade".

Prema zvaničnicima, šest Jermena je regrutovano da prođu tromesečnu obuku u Rusiji i dobijali su mesečne plate od 220.000 rubalja (2.377 dolara) dok su učili kako da koriste oružje.

Oni su takođe, kako se izveštava, prošli provere prošlosti i poligrafske testove kako bi utvrdili njihovu odanost, pre nego što su prebačeni u "vojnu bazu Arbat" u Rostovu na Donu, na jugu Rusije.

profimedia0577893972-jerevan-protest.jpg
Profimedia / Vagram Bagdasaryan / TASS 

Moskva optužila EU

Rusko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Odnosi između Jermenije i njenog istorijskog saveznika Rusije pogoršali su se otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kada je ta južnokavkazska zemlja zamrznula svoje članstvo u vojnom savezu ODKB predvođenom Moskvom, slala humanitarnu pomoć Kijevu i organizovala zajedničke vežbe sa američkim snagama.

Istovremeno, dugogodišnji rival Jermenije Azerbejdžan uspostavio je bliže odnose sa Kremljom, pri čemu je predsednik Ilham Alijev vodio prijateljske razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom u Bakuu prošlog meseca. Moskva je optužila EU da je prekršila svoju samoproglašenu sferu uticaja potpisivanjem sporazuma o partnerstvu sa jermenskom vladom.

Okretanje Jermenije ka Zapadu

Od ruskih graničara, koji su bili stacionirani u Jermeniji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, zatraženo je da se povuku sa svojih pozicija ranije ove godine. Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je za Politiko u septembru 2023. da ruska mirovna misija u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu nije uradila svoj posao. Samo nekoliko dana kasnije, moskovske snage su stajale po strani kada je Azerbejdžan pokrenuo novu ofanzivu u enklavi, što je izazvalo masovni egzodus celokupnog jermenskog stanovništva.

Govoreći ranije u sredu, Pašinjan je obećao da će se okretanje Jermenije ka Zapadu nastaviti.

- Ako vidimo manje-više realnu mogućnost da postanemo punopravni član Evropske unije, nećemo propustiti taj trenutak - rekao je on.

Kurir.rs/Politico/Preneo: P. P. 

Bonus video:

Kurir teleivzija "AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH?" Analitičar: Jermenija je u latentnom sukobu sa Rusijom