U Veneciji danas počinje suđenje Filipu Tureti (22), koji se tereti da je ubio svoju bivšu devojku sa više desetina uboda nožem.

Jezivo ubistvo Đulije Čeketin (22), studentkinje biomedicinskog inženjerstva na Univerzitetu u Padovi, u jesen 2023. bacilo je svetlo na femicid u Italiji.

Ne očekuje se da će optuženi Tureti prisustvovati prvom ročištu u Veneciji u ponedeljak, koje će se fokusirati na tehnička pitanja.

Prema zvaničnim statistikama, jedna žena je ubijena svaka tri dana u Italiji, pretežno katoličkoj zemlji u kojoj i dalje postoje tradicionalne rodne uloge i gde se seksističko ponašanje muškaraca često toleriše.

Đulija Čeketin, koja je trebalo da dobije diplomu nekoliko dana nakon smrti, prijavljena je kao nestala osoba 11. novembra.

Video kamere postavljene u blizini njene kuće zabeležile su prve trenutke napada i bekstva ubice u automobilu. Zatim počinje potraga koja će trajati nedelju dana.

Telo studentkinje pronađeno je 18. novembra u jami u blizini jezera Barkis, oko 120 kilometara severno od Venecije.

Na njenoj glavi i vratu bilo je više od 70 uboda nožem, prenose mediji pozivajući se na nalaze obdukcije.

Filipo Tureta je uhapšen u blizini Lajpciga u Nemačkoj.

Tokom sahrane Đulije Čeketin u Padovi, njen otac Đino pozvao je da smrt njegove ćerke bude „prekretnica za okončanje strašne pošasti nasilja nad ženama”, pozivajući na „preispitivanje kulture koja nastoji da minimizira muško nasilje”.

Filipo Tureta se suočava sa doživotnim zatvorom zbog ubistva i otmice.

Video snimci njegovog saslušanja 1. decembra 2023. emitovani su prošle nedelje na Channel 4 Kuarto Grado. "Ja sam odgovoran, ja sam kriv. Ja sam odgovoran za ove radnje, da", rekao je on.

Smirenim glasom objašnjava kako mu je Đulija Čeketin rekla da želi da prekine vezu, što je izazvalo svađu u kolima.

Dok je peške pokušavala da pobegne, mladu ženu je uhvatio ubica, koji ju je prvo ubo nožem u ruku, a zatim vratio u vozilo i pobegao. "Zadao sam joj, ne znam, oko 10, 12, 13, ne znam, nekoliko udaraca", rekao je Tureta.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Italiji je prošle godine ubijeno 120 žena, od kojih su 97 ubili članovi porodice ili njihov sadašnji ili bivši partner.

Nakon smrti Đulije Čeketin, italijanski parlament usvojio je niz zakona koji imaju za cilj jačanje postojećih instrumenata za zaštitu žena, ali udruženja kažu da je za kulturološke promene potrebno mnogo više, počevši od obaveznog uvođenja ovog predmeta u škole.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)