Južna Koreja razmatra mogućnost snabdevanja Ukrajine „ofanzivnim“ oružjem kao odgovor na jačanje vojnih veza između Severne Koreje i Rusije.

Odluka je usledila pošto je Seul pozvao ambasadora Rusije zbog obaveštajnih izveštaja koji navode da Severna Koreja šalje 1.500 specijalaca u Rusiju ovog meseca kako bi učestvovali u ratu u Ukrajini.

Visoki zvaničnik iz kabineta predsednika Jun Suk Jola izjavio je da Južna Koreja razmatra mogućnost snabdevanja Ukrajine smrtonosnim oružjem. Najava dolazi kao odgovor na vojnu saradnju između Pjongjanga i Moskve. „Razmatramo snabdevanje odbrambenim oružjem kao deo faznog pristupa, a ako bude potrebno, možda ćemo razmotriti i ofanzivne mere,” rekao je zvaničnik novinarima.

Zašto žuri Južna Koreja?

Zbog ovakve namere Južne Koreje, rađaju se pojedina logična pitanja. Da li Južna Koreja vidi neku opasnost po sebe, u slučaju da vojnici Severne Koreje ratuju za Rusiju, ili je u pitanju samo izgovor da se Ukrajina dodatno naoružava? Trenutno ne postoje čvrsti dokazi da vojnika iz SK uopšte ima u Rusiji.

Takođe, eventualno angažovanje Korejanaca od strane Rusije nije agresivan čin prema Seulu.

Zašto Seul želi direktno da se umeša u rat sa Rusijom?

x EPA Kcna.jpg
EPA/KCNA 

Nacionalni savet za bezbednost Južne Koreje (NSC) je u saopštenju poručio: „Naša vlada poziva na hitno povlačenje severnokorejskih trupa, i ako se trenutna vojna saradnja između Severne Koreje i Rusije nastavi, nećemo ostati pasivni i odgovorićemo oštro zajedno sa međunarodnom zajednicom".

Želja Volodimira Zelenskog da uključi u sukob i Južnu Koreju je pre samo nedelju dana delovala kao usamljeni i naivan pokušaj. Sada se stiče utisak da je u pitanju koordinisana akcija. Zelenski je optužio Severnu Koreju da prebacuje vojnike u Rusiju. Potpuno spontano, reklo bi se, Južna Koreja objavljuje da ima dokaze o prebacivanju trupa Severne Koreje u Rusiju.

Južna Koreja takođe razmatra mogućnost slanja tima osoblja u Ukrajinu. Oni bi “nadgledali” severnokorejske trupe koje se raspoređuju za podršku Rusiji. Ove informacije navodi izvor iz vlade za agenciju Yonhap.

Ovaj potez predstavlja značajnu promenu u politici Seula. Južna Koreja je istorijski izbegavala slanje oružja zemljama uključenim u aktivne sukobe. Seul je isključivo slao humanitarnu i drugu pomoć.

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Pjongjang u junu radi bilateralnih razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Tada su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu. U njemu se navodi da će „druga strana pružiti vojnu i drugu pomoć bez odlaganja svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju”.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "SEVERNA KOREJA ODGOVARA RUSIMA ZBOG UVOZA ORUŽJA!" Stručnjaci sigurni: JEDNO SE ZNA u vezi potencijalnog Trećeg svetskog rata