Rusi su zauzeli grad Selidovo i istakli zastavu u centru mesta  Selidovo se nalazi u Donjeckoj oblasti.

Oružane snage Ruske Federacije su navodno bile iznenađenje slabim otporom prilikom juriša na južni deo grada.

Njihov prodor je zaustavljen tek u centru. U tom delu grada se ne vide veća oštećenja pa nije isključeno da su Oružane snage Ukrajine (OSU) zaista napustile pozicije.

Grad je podeljen rekom Saljonaja na severni i južni deo. Rusi su pod kontrolu stavili gotovo čitav južni deo grada. Selidovo je u centru izbeglo veća razaranja, sudeći po snimcima iz grada.

Sa terena stižu i tako dramatične informacije da su ukrajinske snage napustile čitav grad. Ruski padobranci javljaju da je centar zauzet ali da se u zapadnom delu grada vode žestoke borbe. Logično je da OSU pokušava da se izvuče iz klješta jer su Rusi proteklih dana gotovo u potpunosti odsekli grad.

Selidovo grad.jpg
Printskrin Twitter 

Spas za Ukrajince je evakuacija ili kontrnapad po ruskom boku. Izgleda da nisu imali dovoljno rezervi za kontranapad, iako su Rusi bili gotovo izbačeni iz grada. Selidovo je mnogo koštalo OSU. Mnoge rezerve su bačene u odbranu grada.

Sa padom grada Selidovo i ulaskom Rusa u centar Gornjaka, već mogu da se očekuju operacije oko Pokrovska i Kurahove.

Ruske trupe u centru Gornjaka 

Ruska vojska juriša na Selidovo i Gornjak, napredujući iza Ugledara i ka Kurahovu u Donbasu, prenosi vojno-analitički izvor Deep State, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane Ukrajine. Prema njihovim rečima, Oružane snage Rusije su već ušle u istočne periferije Selidova i, moguće, severne, gde se vode borbe u industrijskoj zoni.

Vojska kupjansk.jpg
Shutterstock 

Takođe, ukrajinski vojni analitičari su potvrdili ulazak ruskih trupa u okolinu naselja urbanog tipa Višnjevoje, koje se nalazi zapadno od Selidova. Ovaj izlaz je pretio da opkoli grad, pošto se iz Višnjevog vidi autoput Selidovo-Pokrovsk. Pored toga, Deep State je ukazao na velika ruska vojna napredovanja zapadno od Cukurina, kao i istočno od Kurahova.

“Ruske trupe se već bore u centru Gornjaka, a južno napredovanje od dva kilometra iza Ugledara prema Bogojavlenki“, naveo je ukrajinski izvor.

Selidovo mapa.jpg
Printskrin Twitter 

Velika napredovanja ruskih snaga takođe su zabeležena u pravcu Limana. Ranije je došlo do velikog pomeranja fronta u oblasti Nevskog.

Jedinice Oružanih snaga Rusije napredovale su na području dužine do šest kilometara i dubine do četiri kilometra, zauzimajuči Novosadovoje i došavši do obale reke Žerebec. Po svemu sudeći, nastaviće se pokušaji da se ukrajinske snage potisnu sa leve obale reke i pređu na desnu.

 Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

15:43
"UKRAJINCI IZVRŠILI ELEKTRONSKI NAPAD NA NADZORNE SISTEME!" Đurić tvrdi: Oslepeli ruske snage, imali su dobro planiran upad Izvor: Kurir televizija