Francuska je danas obećala 100 miliona evra pomoći Libanu na međunarodnoj konferenciji u Parizu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je ocenio da je „ogromna pomoć“ potrebna kako bi se osigurala podrška Libanu, gde je rat između organizacije Hezbolah i Izraela doveo do raseljenja milion ljudi, smrti više od 2.500 osoba i produbljenja ekonomske krize.

Hitno je potrebna ogromna pomoć libanskom stanovništvu, stotinama hiljada ljudi raseljenih zbog rata i zajednicama koje su ih primile, izjavio je Makron na početku konferencije.

Organizatori skupa se nadaju da će biti prikupljeno 426 miliona dolara, što je suma koju su Ujedinjene nacije procenile kao hitnu podršku.

Nemačka vlada obavezala se danas na međunarodnoj konferenciji u Parizu da će obezbediti ukupno 96 miliona evra pomoći za suočavanje s krizom u Libanu.

"Cilj je dopreti do interno raseljenih lica u zemlji i obezbediti socijalnu, ekonomsku i institucionalnu stabilnost u Libanu," navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova i za ekonomsku saradnju koja obezbeđuju ovu ukupnu sumu.

Italija je ove nedelje najavila da će narodu Libana uputiti pomoć od 10 miliona evra.

Makron je osudio nastavak vojnih operacija Izraela u Libanu, gde raste broj civilnih žrtava, i zatražio uspostavljanje prekida vatre.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.