Čudo torta
.
SASTOJCI
4 jajeta
300 g šećera
100 g mlevenih oraha
200 g brašna
rendana kora 1 limuna
1/2 kesice praška za pecivo
10 kašika vode
Fil
150 g šećera u prahu
150 g maslaca
3 kašike skroba
3 štangle čokolade
sok od 2 pomorandže
1/2 l mleka
PRIPREMA
1. Umutiti mikserom 4 žumanca, dodati šećer i mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Dodati 10 kašika vode, jednu po jednu. Zatim smanjiti brzinu, pa postepeno dodavati prvo brašno pomešano s praškom za pecivo, mlevene orahe i izrendanu koru od limuna. Na kraju dodati 4 belanca prethodno umućena u čvrst sneg. Kalup za tortu podmazati uljem i posuti brašnom, pa sipati umućenu smesu. Peći na umerenoj temperaturi oko pola sata.
2. Za fil prvo pripremiti skrob - 3 kašike sipati u 1/2 litra mleka i kuvati dok ne proključa. Dodati čokoladu, ostaviti da lagano vri još 2-3 minuta, skinuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
3. Umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. Polako dodati skuvani skrob, kašiku po kašiku.
4. Ispečenu i ohlađenu koru preseći napola, tako da se dobiju dve kore. Na tanjir za tortu staviti jednu koru, poprskati je sokom od pomorandže i filovati. Preko staviti drugu koru, poprskati je sokom od druge pomorandže, pa filovati tortu odozgo i sa strane. Na kraju preko torte izrendati čokoladu.
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti