Sastojci:
♦ 2-3 veze sveže blitve
♦ 150 g mlevenog mesa
♦ 1 glavica crnog luka
♦ 3 čena belog luka
♦ 1 šargarepa
♦ 1 kašika pirinča
♦ 1 jaje
♦ 1 kašika mlevene paprike
♦ 150 g sitnog sira
♦ 1 dl soka od paradajza
♦ 50 ml kečapa
♦ 1dl kisele pavlake
♦ so, biber, bosiljak

Priprema:
Blitvu oprati i odseći debele delove i drške. U šerpu staviti vodu da provri, pa spustiti listove blitve i kratko ih blanširati, a drške skuvati, i sve dobro ocediti. Iseckati crni luk, izrendati šargarepu i izgnječiti beli luk ili ga sitno naseckati. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso i šargarepu i prodinstati. Zatim dodati beli luk i pirinač, iseckane skuvane drške, so, biber i alevu papriku. Sve to još malo upržiti, pa skloniti s vatre. U posebnoj posudi umutiti jaja, pavlaku, sitni i rendani kačkavalj i sve to sjediniti s mesom. Preklopiti dva lista dopola, pa na svaki staviti po kašiku smese i uviti sarmicu. U šerpici pomešati sok od paradajza, kečap i bosiljak, pa sve staviti na vatru da prokuva i presuti u vatrostalnu posudu. Odozgo poređati sarmice. Preliti ih jajetom i preko toga narendati još malo sira i peći na 200 stepeni oko 35 minuta.