PIKSI OTVORIO DUŠU KAO NIKADA PRE! Do sada neviđena konferencija selektora Srbije: Otkrivao tajne i grmeo pred sudar sa Špancima!
Foto: Starsport

obraćanje medijima

PIKSI OTVORIO DUŠU KAO NIKADA PRE! Do sada neviđena konferencija selektora Srbije: Otkrivao tajne i grmeo pred sudar sa Špancima!

Fudbal -

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi održao je konferenciju za medije pred mečeve Lige nacija protiv Španije i Danske i na njoj je otvorio dušu kao nikada pre.

Otkrivao je tajne i grmeo pred sudar sa Špancima, a sva dešavanja sa ovog događaja mogli ste pratiti u lajv-blogu na portalu Kurir.rs.

UŽIVO KONFERENCIJA:

Poruka za kraj

- Veliki praznik fudbala predstoji. Za srpski fudbal jedna jesen koja je bogata fudbalskim sadržajem i to onim sadržajem na najvećem mogućem nivou. Igrati sa Španijom je praznik fudbalom i videti zvezde na delu. Očekujem podršku našoj ekipi, igračima koji su ovde, da istrče ovde na Marakani i treba im dati podršku debitantima. Nisam ih ja zvao da pokažem kako sam ja sad hrabrar, oni su zaslužili igrama i ponašanjem tu. Oni će debitovati na ovoj utakmici. Na nama je da pružimo maksimum, ko će kako da reaguje videćemo, da damo svaku kap znoja.

O Španiji

- Na meni je da pripremim ekipu najbolje moguće. Takva je sudbina da uvek krećemo sa najačima. Brazil, Engleska, sad Španija... Ne bojim se utakmice, želimo da se pokažemo najbolje protiv najjačih. Na nama je da damo maksimum, uradimo nešto dobro i pozitivno. Verovao sam da možemo da dobijemo Englesku, da li je meni neko verovao ili ne to je druga priča. Ne zato što sam ja nadobudan ili bahat kako su mi neki davali karakteristike.... Nego zato što je tako bilo realno. Španija je najbolja na svetu, ali to je motiv više. Da li smo desetkovani ili nismo to je veliki znak pitanja. Bili smo u Nemačkoj sa ovom grupom igrača. I? I? Ko se bude dobro pokazao neće ga tenk iz tima izbaciti. Neće ga niko na svetu izbaciti. Na njemu je da se pokaže.

- Što se navijača tiče njihovo je pravo da iskažu šta misle. Ne znam šta da vam kažem. Raspoloženja se menjaju. Odigrate dobro vi ste pukovnik. Milojević je Bog jer je pobedio Bodo. Da nije verovatno bi ga smenili. Ali to je tako. Od pokojnika do pukovnika. To je tako u fudbalu. Ja ne mogu da kažem da smo se mi u Nemačkoj šetali, da smo bili na izletu. Postojala je želja i volja, trčali smo, ali da biste došli do pobede morate da nadmudrite i protivnika koji ima iste želje kao i vi. Mi smo nerealni, gledamo sa visine.

- Košarkaši da nisu uzeli medalju udaralo bi se po njima. Vaterpolisti su prošli pakao pa su postali heroji. Mi idemo od faze ushićenja do nule. Konstruktivnu kritiku apsolutno razumem, ali ostalo ne.

Dragan Stojković
foto: Starsport

O šestom otkazu Vlahovića

- Moraćete njega da pitate o tome. Ja odluku doživljavam kao i svakog drugog. Niti sam uzbuđen previše, verujte! Sve ćete morati njega da pitate, moja odluka je bila da bude na spisku i ja za to odgovaram. Kada to ime ne bi bilo na spisku ja bih morao da obrazložim sve. Moje je da pozovem, njihovo da prihvate ili ne prihvate. Meni je dovoljno to što je rekao, mišljenje zadržavam za sebe, ali javnost moram da obavestim o svemu što smo pričali. Sve drugo pitajte njih ako sumnjate.

O Dušanu Tadiću

- Ja sam odmah po njegovoj izjavi da se oprašta od reprezentaciji dao svoju izjavu i ta izjava stoji. Da li bih ga zvao ili ne, to je hipotetičko pitanje... O bivšima sve najbolje! Ako je neko rekao tako svaku odluku igrača moram da poštujem. Želi da se posveti klubu i klupskim obavezama... Razgovarao sam sa Lazovićem iz Verone on mi je isto rekao da je fokusiran na klupski fudbal i karijeru. Lazović je skoro tri godine bio tu, u nekim mečevima nije bio. Stalno je imao neke povrede dovoljne da ne igra... Zato nisam želeo da ide na Euro. Ništa lično. Pre 15ak dana mi je saopštio odluku da je motivisan na klupsku karijeru, da će za dve godine imati 34, 35, ne vidi sebe na Mundijalu i tako dalje... Poštujem to mišljenje!

O novom vođi reprezentacije i kapitenu

- Igrači imaju napredak u karijerama. Pogledajte, to su sve defanzivci Pavlović, Milenković, Rajković... Za kapitena imam neku ideju u glavi, moram sa igračima da razgovaram, da li su spremni ili ne. Nositi traku predstavlja odgovornost, ali je bitnije kako tim deluje. Ja sam isto igrao i kada sam bio kapiten i kada nisam. Imamo igrače koji sada nisu tu, da li će biti videćemo u narednom periodu. Fokusirani smo na igrače koji su tu i daćemo im podršku.

O Topiću, Zukiću i još nekim mlađim igračima

- Svi igrači koji imaju srpski pasoš su potencijalni reprezentativci. Jedan Čumić je takođe tu! Sve su to talenti, moja je ideja da ćemo u nekom narednom periodu videti, uz dozvolu klubova da napravimo mini kampove u Pazovi. Da talentovani momci dođu ovde na 3,4 dana, odrade treninge, pokažu šta mogu. Ovo se odnosi najviše na igrače iz Superlige. Ali ovo je moguće samo uz saradnju sa klubovima. Ideja je dobra i igrači bi dobili nešto dodatno ako bi trenirali tri dana ovde.

- Aleksić je na primer prošle godine u drugoj polusezoni pokazao kvalitet koji mi se svideo a ima samo 18 godina. On predstavlja budućnost, zaslužio je da mu se pruži šansa i ja se ne bojim da mu je dam. To je put kojim i drugi treba da idu.

Dragan Stojković
foto: Starsport

O svojim greškama na Euru

- Nema bezgrešnih ljudi. Greške postoje i dešavaju se. Preuzimam odgovornost da sam možda negde pogrešio. Izbor igrača je moja odgovornost. Sa te strane mislim da nisam pogrešio jer bolje nismo imali. Nisam zadovoljan učinkom svih igrača, ali sam nekima prezadovoljan. Da li sam pogrešio protiv Slovenije što smo krenuli Vlahović, Mitrović i Tadić? Možda je greška a možda moje ubeđenje. Ja ne bežim od odgovornosti. To je priprema meča na osnovu onoga što ste videli od protivnika i očekujete od svog tima. U tom moru odluka verovatno je i mojih grešaka bilo. Šta god da se desilo to je isključivo moja odgovornost i nikoga neću kritikovati javno, to je interna stvar. Ja sam uvek bio pozitivan, nikada nisam kritikovao nikog javno ma kakva god mu igra bila. A takvih slučajeva je bilo. Ja nisam došao ovde da bih vodio ratove, unazađujem srpski fudbal, budem negativan... Sve što sam rekao upravo je obrnuto! Ako neko smatra da može bolje, nikakav problem! Grešimo svi, naravno, najvažnije je da grešaka bude što manje.

O povredi Luke Jovića i novim igračima u reprezentaciji

- Liga nacija dolazi u pravo vreme. Imaćemo šest jakih provera, mesto nam je tu gde nam je sa najboljima, među 16 najboljih. Opstati u toj ligi A je jedan od ciljeva. I formiranje jednog tima i davanje šansi igračima da vidimo da li mogu da se nose sa teretom i pritiskom te da se stvori kostur tima za mart i kvalifikacije za Mundijal. Tu su sada Belić, Nedeljković, Simić, Aleksić, Jovanović... Pokušaćemo da pronađemo dobar balans, a gde ćete veći motiv nego da igrate protiv Španije. Sad je vreme da pokažemo da nam je tu mesto. Igrači moraju da iskoriste šansu koja će im se sigurno pružiti. To je pogled na ono što nas očekuje.

- Sa Jovićem smo se čuli, oštar bol prilikom nezgodnog pokreta na treningu u leđima. Očekujemo da će biti spreman i zato je na spisku. Iza dve lopatice osetio je nelagodnu bol, propustio je trening, a nije bio sastavu protiv Lacija. Rekao je da dolazi i da će biti sve u redu. Postoji znak pitanja kod još par igrača. Terzić je imao povredu zadnje lože, ali kaže da ne oseća bol, videćemo kako se oseća. Veljković ima upalu tetive, to sam znao još prošle nedelje. Videćemo u kakvom je stanju. Maksimović ima bol u desnoj pubičnoj regiji, prekinuo je trening zbog toga. Dolazi, videćemo u kakvom je stanju.

- Mitrovića nećemo silovati ako kaže da ga boli zadnja loža. Tako da je to to.

- O Vanji Milinković-Saviću i da li se potukao sa navijačem na Euru

- Javnost mora da zna istinu. Piksi gura probleme pod tepih da bi nekog zaštitio... Nikakve tuče nije bilo, ni fizičkog kontakta. Meni je kasnije rečeno, ja nemam razloga da krijem! Desio se verbalni konflikt, šta radiš tu, što nisi tu... Dobro je da se završilo na tome. Nije bilo fizičkih kontakta!

- Spekulacije ne mogu da razumem. Kao što mene žele da naprave alkoholičarem. To ne mogu da razumem. Ja sam neko ko nije ljubitelj alkohola. Ne bi trebalo da mi se kači nešto što nema veze sa mnom.

Dragan Stojković
foto: Starsport

O Vlahoviću, Mitroviću i Sergeju

- Ono što mogu da kažem za javnost, to je ono što sam već rekao. Ja sam mnogo ranije obavio razgovore sa njima. Da pomenem i Vanju Milinković-Savića. Dan pred objavljivanje šireg spiska razgovarao sam sa njim i on mi je rekao da ima problem sa kukom. Mislio je da je dobar tajming da iskoristi pauzu da se oporavi. Dobili smo izveštaj lekara pošto je naš doktor u svakodnevnom kontaktu sa doktorima tih klubova.

- Što se tiče Mitrovića, isto smo razgovarali, požalio se na bol u zadnjoj loži. Sergej mi je rekao da prima injekcije u predelu leđa. Doktor je dobio za obojicu da se radi o povredama napismeno. Nemam ništa da dodam osim onoga što sam rekao.

- Što se Vlahovića tiče porodični su problemi u pitanju. Nikada neću ulaziti u privatan život fudbalera. Ako imate druge informacije ja vas molim da mi kažete. Ja sam sa svoje strane uradio šta se očekuje. Objašnjenje je takvo kakvo ste pročitali pre neki dan, sve što vas interesuje pitajte njih a ja moram da im verujem. Ja prenosim šta mi je rečeno. Nigde nisam pročitao da neko ne želi i neće da igra. Niko od igrača to nije rekao. Naprotiv, rekli su da imaju motivaciju i jedva čekaju sledeći skup. Da li je to iskreno ili ne, ne mogu u to da ulazim. Ja bih vam bio zahvalan ako imate neke druge informacije koje ja nemam da mi kažete i da javnost sazna istinu.

O nepoverenju naroda u reprezentaciji i stvaranju novog nacionalnog tima

- Trenerski posao nije nimalo lak. Nije mi bilo lako ni 2021. godine posle jednog i po treninga da napravim ekipu, ali verujem u to što radim. Bio bi veliki problem u vama da ste zadovoljni onim što ste videli u Nemačkoj. Ja ne bežim od kritike, ali na meni je da vratim poverenje. To ćemo uraditi tako što ćemo pobeđivati. Neće biti lako, ali ja ne odustajem i ne predajem se.

Ja sam uradio ono što sam obećao. Rekao sam da će biti dosta promena u timu i da će doći do osvežavanja ekipe. Liga nacija je odlična prilika za to da vidimo šta možemo da očekujemo u martu kad dođu kvalifikacije za SP. Niko nije precrtan i otpisan to nikada nisam rekao. Svima su vrata otvorena. Ne mogu staviti Kostića na spisak kada nema klub. Ima ga ali kao da ga nema. Ista je situacija sa Radonjićem. Zamislite da stavim tu vrstu igrača na spisak. Gledao sam Zvezdu protiv Bodea i da spisak nije predat ranije i Mimović bi bio na spisku. Ja ne radim po naređenju, meni niko ne može da naredi bilo šta. Da ponovim - nikom vrata nisu zatvorena i niko nije otpisan ne daj Bože.

Dragan Stojković
foto: Starsport

Uvodno izlaganje selektora Stojkovića

- Dobro jutro, pre nego što počnemo sa pitanjima da se vratimo na Euro i rezultatski neuspeh koji smo imali. Mi smo odgovorni ljudi i napravili smo duboku analizu. Od svakog detalja do najmanje sitnice šta je prouzrokovalo neuspeh. Cilj je bio kvalifikacija u narednu rundu a do toga nije došlo. Ja sam neko ko nikada nije kritikovao igrače niti ću to činiti. Uvek sam ih motivisao i tako će biti. Sa druge strane, u nekim segmentima igre pokazali smo napredak, a u drugim nismo bili na nivou za Euro. U okolnostima u kojima radimo i ambijentu u kome smo, sam plasman na Euro je veliki uspeh. Naravno da želimo da budemo uspešni i bolji. Odgovornost preuzimam na sebe, najodgovorniji sam. Uspeh koji smo napravili, zasluge pripadaju igračima. Oni su bili ti, ali sam ih ja stavio na spisak. Bio sam u pravu kada sam te odluke donosio. Od mog dolaska 2021. godine bio sam neko ko je želeo da promeni neke stvari i mislim da sam u tome uspeo. Napravljena je ekipa s pobedničkim karakterom, radili smo u takvom ambijentu. Fali nam nešto da napravimo iskorak, a šta je to moramo da pronađemo. Greške je bilo kod svih, ali postoje da bi se ispravljale. Raditi u fudbalu podrazumeva da greške morate da uvidite, budete svesni kakve su one i da ih rešite. Ja prihvatam kritike, prihvatam konstruktivne kritike i ne bežim od toga. Ali, između toga da bude vređan ili da vređam, ja biram ovo prvo. Karakter mi ne dozvoljava da to radim. Činim sve što je u mojoj moći da naš reprezentativni fudbal štitim i podržavam u svim akcijama i zemlju predstavljam na najbolji mogući način. Odgovornost za neuspehe pripada meni, sve što imate možete mene da pitate, a ja ću dati odgovor. Ne zaboravite u kakvom su stanju FSS i reprezentacija bili kada sam došao. Bio je težak izazov, ali verovao sam da možemo da uspemo i uspeli smo. Razočaran sam jer nismo uspeli da napravimo mali korak i prođemo grupu. Mislim da svi moramo da imamo vrstu realnosti u sebi jer ako odigrate sa Danskom 0:0 i to se predstavi kao debakl i katastrofa... A Danska je jedna dobra ekipa! Falio nam je taj gol da napravimo iskorak. Da ne pominjem sudijske greške, gol Jovića koji je poništen.

Posle Eura vratio sam se s ekipom, spremao sam izveštaj koji je prezentiran na kako ste rekli samo osam strana. Ali to je bila kratka verzija. Izveštaj i elaborat na 50 strana stoji u našoj arhivi. Nema potrebe terati ljude da čitaju Rat i mir. Čisto radi pojašnjenja toga kako je samo na osam strana.

Od dolaska imam poštovanje prema svima i tako ću se uvek ponašati. Snosim odgovornost najveću i ja sam je prihvatio. Prihvatam da sam jedini krivac za rezultatski neuspeh, ali nije to tako crno bilo. Srbija je posle 24 godine došla u krem evropskog fudbala. Krivo mi je bilo zbog ljudi u Srbiji koji su očekivali pobede, ali biće dana kada ćemo se odužiti i vratiti za fantastičnu podršku.

Nekada kada se nasmejem i neko to protumači kao neozbiljnost meni je teško. Nego se ljudi utrkuju da izgovore reči koje nisu primerene i na mestu. Ali kao što sam rekao biram da budem vređan, a ne da vređam.

Ne bi trebalo da me ljudi prave nečim što ja nisam. Ali to je stvar vaspitanja i frustracije... Ja sam isti kao što sam bio i pre godinu dana i neću se promeniti.

UOČI KONFERENCIJE:

Prvi izazovi fudbalske reprezentacije Srbije posle neuspeha na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i eliminacije u grupnoj fazi, biće oni u Ligi nacija. Protivnici su nikad teži - šampion Evrope Španija (5. septembar, 20.45, Beograd) i Danske (8. septambar, 18.00, Kopenhagen) i videćemo kako će Piksijeva četa odraditi ove zadatke.

Velikih problema sa sastavom tima imao je Dragan Stojković Piksi. Neki fudbaleri poput Dušana Tadića završili su sa reprezentacijom, dok su neki, kao na primer Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić, otkazali i pored poziva.

Spisak Srbije za naredne mečeve izgleda ovako:

Golmani: Predrag Rajković (Al Itihad), Aleksandar Jovanović (Partizan), Marko Ilić (Crvena zvezda), Đorđe Petrović (Čelsi).

Odbrana: Kosta Nedeljković (Aston Vila), Nikola Milenković (Notingem Forest), Strahinja Pavlović (Milan), Miloš Veljković (Verder Bremen), Srđan Babić (Spartak Moskva), Strahinja Eraković (Zenit), Jan Karlo Simić (Anderleht), Aleksa Terzić (Salcburg).

Sredina: Andrija Živković (PAOK), Saša Lukić (Fulam), Ivan Ilić (Torino), Marko Grujić (Porto), Kristijan Belić (AZ), Milan Aleksić (Radnički Kragujevac), Nemanja Maksimović (Panatinaikos), Stefan Mitrović (Verona), Lazar Samardžić (Atalanta), Veljko Birmančević (Sparta Prag).

Napad: Petar Ratkov (RB Salcburg), Luka Jović (Milan), Mihailo Ivanović (Milvol).

Šta vi mislite, šta će uraditi Srbija protiv Španije i Danske? Pišite nam u komentarima...

BONUS VIDEO:

02:45

Piksi: Ne držim se kao pijan plota

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track