Kakvo smo Evropsko prvenstvo u atletici gledali! Videli smo kako naša Angelina Topićponovo skače u visine i uzima medalju, a onda je i Adriana Vilagoš napravila pravo čudo! Nakon što je Marija Vučenović napravila rezultat karijere u trenutku kada je bilo biti ili ne biti fantastična srpska atletičarka bacila je koplje 64,42 metra!

Osvojila je srebro i oborila državni rekord koji je postavila Tatjana Jelača davne 2014. godine na Cirihu kada je takođe uzela evropsko srebro iza Barbore Špotakove! Kao ni Angelina Topić ni naša Adriana Vilagoš nažalost neće dobiti ni dinara od Evropske atletske federacijeza ovaj uspeh jer se nagrade dele samo za deset atletičara. Po pet najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji podeliće 500.000 evra, što znači da će se tome nadati samo šampioni i šampionke.

MI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Sven Beyrich / imago sportfotodienst / Profimedia VELIKA NEPRAVDA PREMA ADRIANI VILAGOŠ I ANGELINI TOPIĆ! Napravile ČUDO, a ostale bez DINARA! Način raspodele nagrada je BIZARAN!

Ipak, daleko od toga da naša Adriana nije dobila ništa osim medalje! Ona je još ranije u Minhenu 2022. osvojila srebro u Minhenu na Evropskom prvenstvu, ali je tada bacila 62 metra. Tada je ostvarila pravo na nacionalnu penziju, a sada se plasirala i na svoje prve Olimpijske igre u karijeri!

Bila je do sada po rankingu 11 na svetu, a sada sigurno ulazi u top 10 tako da bi svakako išla u Pariz, ali Na prethodnim Olimpijskim igrama u ovoj disciplini imali smo Mariju Vučenović koja je bacila 58,.94 i završila kao 20. ispred sada aktuelne evropske šampionke Viktorije Hadson, a sa hicem preko 64 metra osvajala se medalja! U finalu je Kineskinja Liu Šijing bacila 66,34, srebrna Marija Andrejčik 64,61, a trećeplasirala Kelsi-Li Barber 64.56. Turkinja Eda Tugsuz je takođe bacila 64 metra i ostala na četvrtom mestu, a u samo finale se ulazilo sa 60,94.

Sve ovo nam govori da naša Adriana ima šanse za velike stvari u Parizu! Naravno, mlada je i biće joj ovo prvi put da nastupa na OI, ali videli smo kada je sada bacila svoj rekord da je pod pritiskom najbolja. Jedva čekamo da je vidimo na zaletištu u Parizu!

Kurir sport / Mondo

BONUS VIDEO:

Atletski savez Srbije Angelina Topić izjava