Morteza Merzadselakžani (36) sa 2.46 metara zvanično je drugi najviši čovek na svetu.

Od njega je viši samo Turčin Sultan Kosen, koji ima 2.51 metar.

Popularni Merzad član je iranske reprezentacije u sedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

S obzirom na svoju visinu. Merzad ima problem sa pronalaskom odgovarajućeg kreveta. U tome mu nisu pomogli organizatori Igara u Parizu, pa on spava na podu. O tome je pričao njegov trener Hadi Bezeigarkani.

"U Tokiju 2020. napravili su mu poseban krevet, ali ovde nažalost nisu. Leži na podu. Nema poseban krevet, ali u glavi ima najvažniji cilj. Svejedno mu je hoće li ležati na podu i hoće li imati dovoljno hrane. On je spreman da postane šampion", rekao je Rezeigarkani.

Merzadu je kao tinejdžeru dijagnostifikovana akromegalija. Reč je o hormonalnom poremećaju zbog kojeg mu ubrzano rastu ekstremiteti, te lice. U mladosti je doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povredu desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od leve. Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svetu, dugačko 39 centimetara.

U prošlosti je ispričao kako je usled svih tih problema upao u duboku depresiju. Izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u istoriji ekipnih sportova.

Iranska reprezentacija dosad je sedam od devet puta osvojila zlato u sedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama. Merzad bi, nakon svog debija 2016. na POI-ju, mogao do treće zlatne medalje. Takođe, Merzad je najviši sportista koji se ikad takmičio na Paraolimpijskim igrama.

Kurir sport

Bonus video:

kurir televizija Srebrne odbojkašice