Burna noć za ekipe Hitne pomoći, kaže dr Danijela Jevtić iz ove institucije.

Kako navodi čak 21 poziv došao je sa javnog mesta, od čega je najviše bilo alkoholisanih građana.

- Do sada je već 130 poziva, dosta alkoholisanih građana, bilo je čak i preloma nosa. Što se tiče saobraćajnih nesreća, u pet nezgoda bilo je petoro lakše povređenih, pri čemu izdvajamo samo dvoje dece, pešaka i biciklistu - kaže dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći .

Kako navodi dr Jevtić, bilo je i mnogo infarkta tokom noći.

- Imali smo čak četiri infarkta, svi su prevezeni u angiosale. Bilo je i mnogo kolapsa, dominirali su hronični pacijenti, bilo je i mnogo hipertenzija i dosta stomačnih tegoba. Imamo znake funkcionalnog poremećaja stomaka, trovanja hranom itd. - kaže dr Jevtić.

"Danas samo umereno"

Danas se očekuju visoke temperature, koje mogu izazvati velike zdravstvene probleme, a kako ne bi došlo do većih komplikacija, dr Jevtić savetuje da bi danas u svemu trebalo biti umeren.

Takođe, napominje da moramo biti svesni svojih mogućnosti, jer je mnogo padova sa drveta ovih dana, posebno kod najstarijeg stanovništva, što je, prema dr Jevtić, apsurdno.

- Umerenost u uzimanju hrane, da hrana bude mediteranskog tipa, znači voće, povrće, žitarice, riba, mahunarke, da bude sa dosta tečnosti, raznovrsna, raznobojna jer time unosimo različite vitamine i minerale. Treba uzimati više puta manje obroke, ne jesti kasno, treba biti umeren i u piću i u izlaganju suncu, kao i u fizičkim naporima. U ovom periodu ima i mnogo padova sa drveta, uglavnom su to starije osobe koje ne umeju da odmere svoje mogućnosti i da se usaglase sa njima - kaže dr Jevtić za RTS.

Kurir.rs/Blic/RTS