Zoran Vujović, zastupnik kubanske medicine, u svom gostovanju u emisiji "Ni pet ni šest" govorio je o uticaju stresa na organizam i o metodama koje Kubanci koriste za borbu protiv njega.

Vujović je započeo razgovor osvrnuvši se na svoje iskustvo života u različitim kulturama.

- Živeo sam u Indiji dve godine, posetio Kinu preko 30 puta i boravio na Tibetu. Uvek me fasciniralo kako ove kulture, uprkos teškim uslovima života, uspevaju da očuvaju unutrašnji mir. Religija igra ključnu ulogu u tome. Indusi, na primer, praktikuju jogu i redovno odlaze u hramove. Njihova vera im pomaže da prihvate životne okolnosti bez bunta, čak i u uslovima velike vrućine i vlage - rekao je Vujović.

sequence-02.00-24-43-24.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je istakao kako molitve, bez obzira na jezik, imaju lekovito dejstvo.

- Slušao sam molitve na Tibetu, u Indiji, čak i na našem Hilandaru. Ne morate razumeti reči, ali osećate vibraciju koja nosi svaka molitva. Naučno je dokazano da molitve emitiraju frekvenciju od 3 Herca, što ima blagougodno i izlečivo dejstvo - tvrdi Vujović.

Prelazeći na temu stresa, Vujović je podelio sa gledaocima zanimljiva saznanja o tome kako stres deluje na naše telo.

- U momentu stresa, mozak proizvodi milione slobodnih radikala, koji oru krvne sudove i izazivaju nakupljanje LDL holesterola, što vodi ka raznim bolestima. Ako stres postane hroničan, telo gubi sposobnost da se brani, što dovodi do kardiovaskularnih problema i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja - objasnio je Vujović.

sequence-02.00-08-14-21.still006.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je dodao da je u Kubanskoj medicini stres prepoznat kao uzrok mnogih autoimunih bolesti.

- Na Kubi, ljudi sa psorijazom ili vitiligom prvo odlaze kod psihologa i psihijatra, jer su ove bolesti povezane sa stresom. Kubanci su razvili jedinstvene metode za suočavanje sa stresom, uključujući i upotrebu antioksidanata kao što je polikosanol, ekstrakt iz šećerne trske, koji pomaže u čišćenju krvnih sudova - tvrdi Vujović.

Kurir televizija Da li znate koliko je stres opasan? Vujović tvrdi da ovom Kubanskom metodom možete ukloniti stres

Zanimljivo je kako Kubanci, uprkos materijalnoj oskudici, uspevaju da očuvaju pozitivan duh i smanje stres.

- Na Kubi je hormon sreće, koji se prirodno proizvodi tokom smeha, plesa, pevanja i ljubavi, prisutan u izobilju. Iako su materijalno siromašni, oni su puni duha i sreće. Njihov antistres program se temelji na zajedništvu, muzici i plesanju, što im pomaže da se oslobode stresa i sačuvaju zdravlje - tvrdi Vujović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija Nutricionista za Kurir televiziju tvrdi: Moguće je hranom i čajevima promeniti raspoloženje i smanjiti neprijatne emocije!