Osmočlana ekipa Planinarsko-sportskog kluba „Jastrebac“ iz Kruševca izvela je prvi podvig – osvojila je vrh Svete Gore, Atos, koji se uzdiže na 2033 metra nadmorske visine.

Ukupno osam učesnika iz PSK “Jastrebac” bilo je na četvorodnevnom putovanju na Svetu Goru. Prvi dan boravili su u Manastiru Kakovo, koji je metoh Manastira Hilandar, a zatim preko Uranopolisa i Jerisosa stigli na Atos.

Privatna Arhiva Osmočlana ekipa Planinarsko-sportskog kluba „Jastrebac“ iz Kruševca izvela je prvi podvig

- Jedan dan i noć proveli smo u Hilandaru, gde smo prisustvovali večernjoj službi i jutarnjoj liturgiji. Od igumana Manastira arhimandrita Metodija dobili smo blagoslov za uspon na Atos. Do Jovanjice smo išli kombijem 10 km, a zatim trajektom do luke Svete Ane. Uspon je počeo u 13:30 i trajao do 22 sata i to na sam vrh Atosa, koji iznosi 2.033 metara. Dužina staze bila je 10 km u jednom pravcu. Prenoćili smo na vrhu i spavali pod otvorenim nebom na temperature od 5-6 stepena Celzijusa ujutru pred zoru. Spuštali smo se do 12 sati. Spust je trajao šest sati. Sa Svete Gore do Uranopolisa otišli smo brodom, a zatim uveče sopstvenim prevozom za Kruševac, kaže Ljubiša Zdravković, predsednik PSK “Jastrebac” iz Kruševca.

Ovaj poduhvat organizovao je PSK “Jastrebac”, prvi put za svojih 75 godina postojanja, a vodič na stazi bio je Ivan Mitić.

Kurir.rs/Ž. Milenković