BEOGRAD - Od nedelje, 29. septembra, svi međugradski autobusi polaziće sa nove stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu. Zbog toga je na staroj beogradskoj autobuskoj stanici cela ova sedmica u znaku preseljenja.

Na hiljade flajera i obaveštenja o tome kako doći na novu glavnu autobusku stanicu, deli se putnicima na staroj. Poskidani su i neki bilbordi, ali preseljenje se još ne vidi na peronima.

"Generalno smo spremni za veliki dan, 29. septembar. Svi radovi i pripreme idu kako treba ", navodi Željko Pavićević, direktor marketinga BAS-a.

Prostorije administracije i komercijale još nisu preseljene sa stare autobuske stanice. Kamera je možda prvi put zavirila unutra, a verovatno i poslednji. Fascikle i registri se još ne pomeraju, ali je smanjena šalter sala za prodaju karata.

RTS Printscreen Glavna autobuska stanica u Bloku 42

"Naši biletari svakodnevno posećuju novu lokaciju kako bi se adaptirali na buduće poslovne procese, na prostor. Jer, prosto u jednom danu, odnosno u jednoj noći, prestaće sa radom stanica ovde u Železničkoj 4 i otpočeće na Novom Beogradu", kaže Pavićević.

I zaista, neki prodavci karata su na novoj stanici u Bloku 42. Kojim prevozom su stigli i utisci o novoj radnoj srediti – suština je priče. Kada se sadašnji snimci unutrašnjosti stanice uporede sa onim iz maja ove godine, uočljive su znatne promene.

bas 111111.jpg
RTS Printscreen 

Kartomati i onlajn prodaja karata

Kablovi se više ne vide, ali iza staklene pregrade još nema ni kompjutera. Manje je šaltera, jer se priprema postavljanje kartomata, uz još jednu novu mogućnost - onlajn prodaje karata. Od karata se živi i na tome se ovih dana radi.

"Ne menja se ništa, to i jeste najveća prednost našeg sistema, što u trenutku kada se ovde bude ugasio sistem i otpratio poslednji autobus sa ove lokacije, na Novom Beogradu, u Bloku 42, počeće sa radom nova stanica, kao da je tamo sve vreme", objašnjava Pavićević.

bas 1111111.jpg
RTS Printscreen 

Vidljiv je i natpis za novu autobusku stanicu, čisti se okolni prostor. Posla i sitnica na pretek, kaže Dejan Spasić, koordinator radova. Optimista je, kao i sve kolege, i smatra da putnici neće biti ni malo uskraćeni.

bas 11111111.jpg
RTS Printscreen 

Linije gradskog prevoza do nove autobuske stanice

Tramvajske linije:

od Ustaničke – 7

sa Banjice – 9

od Kalemegdana (sa Dorćola) – 11

sa Banovog brda – 13

Autobuske linije:

sa Zelenog venca – 60, 60L, 67

sa Banovog brda –85

sa Vidikovca – 89

sa Bežanije – 93

iz Bloka 45 – 94 i 95

od Železničke stanice Beograd centar do Aerodroma "Nikola Tesla" - 600

od Vukovog spomenika do naselja Belvil – EKO 1

Kurir.rs/RTS