Mnogi stručnjaci upozoravaju da se poslednjih godina klima ubrzano menja, a šta nije u redu sa klimom, zapitala se i travel vlogerka Suzana Zbiljić koja je doživela da u sred pustinje vidi kišu.

Ali, kao u staroj poslovici, odmah nakon kiše došla je i duga.

- Proveli smo noć u Sahari i doživeli da vidimo kišu u sred pustinje. A evo kako je sve to izgledalo. Krenuli smo iz Marakeša na avanturu od dve noći i tri dana. Prvog dana smo pravili par usputnih pauza i posetili neka zanimljiva mesta kao što je selo Ait Benhadou, poznata lokacija gde se snimala serija "Igra prestola", Todra kanjon, fabriku arganovog ulja, dolinu ruža... A uživali smo i u fenomenalnim predelima Atlas planine - ispričala je ona u snimku na Tik Toku gde ima nalog "s.zbiljic".

Ova tura je koštala nešto preko 100 evra, a uključivala je smeštaj za dve noći, doručak, večeru, kao i sve obilaske sa vodičem.

- Na kraju smo stigli u Saharu i moram reći, prizor koji nas je dočekao nije nešto što sam očekivala da se desi u sred pustinje. Pala je kiša i ovde sam se zaista zapitala šta nije u redu sa našom klimom. Ipak, posle kiše dođe sunce, ali i duga - ispričala je Suzana koja se oprobala i u vožnji borda na pesku i super se zabavila.

- Seli smo na kamile i uputili se ka našem smeštaju. Smešteni smo bili u šatorima u sred pustinje. Svako je dobio svoju sobu, dok je kupatilo bilo zajedničko. Imali smo i mini muzički šou, pored vatre, uz ukusnu večeru. Sledećeg jutra ustali smo u cik zore da dočekamo izlazak sunca, koji je zaista bio predivan - rekla je ona i dodala da su se nakon toga ponovo kamilama vratili do početne tačke i krenuli nazad ka Marakešu.

Inače, svi sevtski mediji preneli su nedavno, da je u pustinji Sahara na jugoistoku Maroka došlo do poplava prvi put u skoro 50 godina.

profimedia0904372983.jpg
Karim Bouchetata/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Dva dana obilnih padavina premašila su godišnji prosek i potopila delove pustinje.

Protežući se preko desetak zemalja u severnoj, centralnoj i zapadnoj Africi, Sahara je najveća vruća pustinja na svetu.

Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom periodu - rekao je Husin Juabeb, zvaničnik marokanske meteorološke agencije za agenciju Asošijeted pres (AP).

Jugoistočni Maroko je jedno od najsušnijih mesta na svetu, retko pada kiša u kasno leto.

Meteorolozi tako retke padavine nazivaju ekstratropskom olujom.

profimedia0904372699.jpg
Karim Bouchetata/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Kako vazduh zadržava više vlage, on podstiče isparavanje i izaziva više oluja, rekli su iz marokanske meteorološke agencije za AP.

Na satelitskim snimcima Nase vidi se puno korito jezera između grada Zagore i Tata koje je bilo suvo 50 godina.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije (SMO), ciklusi vode širom sveta se sve češće menjaju.

pesak-sahara-foto-yt-pt-2.jpg
Youtube Printscreen 

"Kao rezultat porasta temperatura, hidrološki ciklus se ubrzao", rekla je Seleste Saulo, generalna sekretarka SMO na konferenciji za novinare.

"Takođe je nestalnije i nepredvidivo, a mi se suočavamo sa previše ili premalo vode".

Ekstremno vreme postaje sve češće zbog globalnog zagrevanja, pa naučnici predviđaju da bi slične oluje mogle da pogode Saharu i u budućnosti, piše BBC na srpskom.

  Bonus video:

12:21
NETANJAHU NA KLIMAVIM NOGAMA: NADA SE NAGRADI ZA GLAVE VOĐA HAMASA, A SPREMA MU SE PAKAO! Eksperti: Bes građana je na vrhuncu  Izvor: Kurir televizija