ZAVRŠEN SASTANAK SRPSKE LISTE SA PREDSTAVNICIMA KVINTE I EU: Zgrade srpskih institucija i na severu KiM i dalje blokirane
Foto: Kosovo Online

ZAVRŠEN SASTANAK SRPSKE LISTE SA PREDSTAVNICIMA KVINTE I EU: Zgrade srpskih institucija i na severu KiM i dalje blokirane

Politika -

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.

U džipovima, naoružani dugim cevima, policajci su ispred sedišta Privremenih opštinskih organa u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kosovo i Metohija, KiM
foto: Printscreen/RTS

14.10 - Završen sastanak Srpske liste sa predstavnicima Kvinte i EU

Posle dva sata završen sastanak delegacije Srpske liste sa predstavnicima ambasada Kvinte i EU, saznaje Kosovo onlajn.

Nakon sastanka nije bilo izjava, a uskoro bi, kako javlja reporter Kosovo onlajna iz Prištine, trebalo da uslede sastanci sa predstavnicima Srpske liste sa predstavnicima Unmika i Kfora.

Do sastanka je došlo nakon sinoćnjeg zahteva Srpske liste za sastankom nakon što su specijalne jedinice Kosovske policije juče upale u srpske institucije u četiri opštine na severu.

Srpska lista, predstavnici Kvinte i EU
foto: Kosovo Online

13.41 - Vučić: Važno je što su i Evropljani i Amerikanci osudili ponašanje Kurtija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju novinarima u Pragu, gde učestvuje na Globalnom bezbednosnom forumu "GLOBSEC 2024", da je važno to što su i Evropljani i Amerikanci osudili Aljbina Kurtija za upad na sever Kosova i Metohije.

Važno je, dodaje, to što Kfor, što NATO, drži svoje pozicije čvrsto vezano za most na Ibru.

"Ja moram da priznam da ne razumem sasvim šta je smisao, osim želje da se isprovocira Srbija? Uopšte ne razumem šta je smisao i šta je krajnji rezultat, koji albansko, odnosno prištinsko rukovodstvo vidi", rekao je Vučić.

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

13.34 - Institut za srpsku kulturu Leposavić: Upad u naše prostorije akt vandalizma

Nakon nasilnog i nezakonitog upada u prostorije Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću, Kosovska policija nastavlja da drži ovaj prostor pod opsadom, čime ozbiljno ugrožava opstanak institucije i bezbednost njenih zaposlenih, saopštio je Institut za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

12.50 - Premijer Vučević - Kurti želi ishitrenu reakciju Srbije, ne smemo da odvedemo zemlju u rat

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je danas da Aljbin Kurti jednostranim akcijama želi da isprovocira ishitrenu reakciju Srbije, ali da Beograd, i pored gotovo neodržive situcije na Kosovu, ne sme da odgovori na provokacije i uvede zemlju u rat.

"Kurtijev režim sprovodi teror nad Srbima.To nije pritisak, već teror, pre svega na severu Kosova", rekao je Vučević novinarima u Beogradu.

Istakao je da je situacija gotovo neodrživa, ali da se ne sme odgovoriti na provokacije.

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

12.00 - Predstavnici Srpske liste stigli u Prištinu na sastanak sa ambasadorima

Delegacija Srpske liste stigla je na sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicima EU u Prištini.

Sastanak se održava u Evropskoj kući u Prištini.

Prisutni su ispred Srpske liste predsednik Zlatan Elek, potpredsednik Dragiša Milović i Igor Simić.

Srpska lista
foto: Kosovo Online

11.36 - Stano: Jednostrane akcije Prištine rizikuju dalju eskalaciju

Portparol EU Peter Stano izjavio je, povodom jučerašnjeg upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u opštinama na severu KiM, da najnoviji jednostrani i nekoordinisani koraci prištinskih vlasti na severu rizikuju dalju eskalaciju.

Stano je na mreži X podelio saopštenje Delegacije EU u Prištini, u kojoj se ističe da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv kancelarija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposavicu dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

11.00 - Đurić: Jednostrane akcije Prištine pretnja stabilnosti, treba ih sankcionisati

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić naglasio je da jednostrane akcije privremenih prištinskih institucija predstavljaju pretnju po stabilnost i da bi ih trebalo kazniti.

"Dok je Srbija pouzdan partner EU i međunarodne zajednice i nastavlja da jača svoje odnose svaki dan (pogledajte sastanak predsednika Vučića i Makrona ove sedmice ili posetu nemačkog kancelara i mnogih drugih), sve očajniji i izolovaniji etnonacionalistički režim Aljbina Kurtija pribegava nasilju i destabilizaciji da bi privukao pažnju na sebe kao onoga koji kvari regionalne i globalne odnose", napisao je šef srpske diplomatije na platformi Iks.

Đurić je naveo da bi "detinjaste napade besa" Kurtijevog režima trebalo kazniti, a ne udovoljavati im.

"Jednostrane akcije na severu Kosova* pretnja su stabilnosti i trebalo bi ih sankcionisati", istakao je ministar spoljnih poslova.

10.09 - Hitan sastank Srske liste sa ambasadorima Kvinte

Svi ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji i predstavnici EU odazvali su se još kasno sinoć pozivu Srpske liste na hitan sastanak povodom najnovije krize koju je na severu KiM izazvao premijer privremenih prištinskih institucija Alibin Kurti nasilnim upadom tzv. kosovske policije i zatvaranjem srpskih privremenih organa u četiri opštine na severu KiM, a sastanak je zakazan za danas u podne.

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

9.00 - Kfor pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici Kfora dodatno su pojačali svoje prisustvo na mostu na Ibru zbog nasilnih i jednostranih poteza Prištine i Kurtija, a pored karabinjera tu su sada i pripadnici češkog kontigenta.

1 / 8 Foto: Kurir

Pored oklopnih vozila karabinjera iz italijanskog sastava Kfora sada su na mostu prisutni i pripadnici češkog kontigenta koji su na sredini mosta napravili kordon.

08.20 - Petković: To su vitalne institucije, Kurti sprovodi etničko čišćenje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da Aljbin Kurti sprovodi etničko čišćenje.

Reč je o institucijama koje su od vitalnog značaja za Srbe, istakao je Petković, i napomenuo da to nisu paralelne, već legalne institucije.

"Srpski narod je ovim doveden pred svršen čin", istakao je Petković.

Petar Petković
foto: Printscreen RTS

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

7.16 - Euleks: Pratimo situaciju na severu KiM

Misija Euleks saopštila je da prati situaciju na severu KiM u skladu sa svojim mandatom, dok je Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

Detaljnije pročitajte na linku ispod:

Policija je jutros vidljiva u Kosovskoj Mitrovici, i to ispred zgrade u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispred zgrade Privremenog organa, u blizini mosta sa obe strane.

Od noćas su na mostu pojačane snage italijanskih karabinjera, koji su nakon akcije policije dovukli i oklopna vozila.

Kosovo i Metohija, KiM
foto: Printscreen/RTS

U Kosovskoj Mitrovici je jutros mirno, ljudi su na ulicama u svojim svakodnevnim obavezama tipičnim za vikend, ali je primetna i zabrinutost i nervoza zbog poslednje akcije policije.

Specijalci policije upali su juče u zgrade četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja