"MISLIM DA JE ISTEKLA ZABRANA ULASKA U SRBIJU PEVAČIMA IZ BOSNE!" Ministar Dačić za Kurir televiziju: Sve ćemo da ukinemo
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"MISLIM DA JE ISTEKLA ZABRANA ULASKA U SRBIJU PEVAČIMA IZ BOSNE!" Ministar Dačić za Kurir televiziju: Sve ćemo da ukinemo

Politika -

U emisiji "Puls Srbije", Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije i potpredsednik Vlade, govorio je o kontroverznom pitanju zabrane ulaska pojedinim javnim ličnostima u Srbiju, uključujući pevačicu Severinu. Dačić je detaljno objasnio kako je došlo do tih zabrana i šta se sada menja u vezi sa tom praksom.

Dačić je započeo svoju izjavu ističući da svaka država, uključujući Srbiju, ima pravo da donosi odluke o tome ko sme, a ko ne sme ući na njenu teritoriju.

- Kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, svaka država ima pravo da zabrani ulazak bilo kome bez davanja obrazloženja. To je praksa koja postoji svuda u svetu, ne samo u Srbiji. Setite se, recimo, da nosilac Nobelove nagrade za književnost, Gabrijel Garsija Markes, nije mogao da uđe u Ameriku jer je kritikovao njihovu politiku - naveo je Dačić, time podvlačeći da to nije neuobičajena pojava.

Što se tiče pevačice Severine, Dačić je objasnio da je njen slučaj vezan za ranije izjave i komentare koji su bili usmereni protiv Srbije.

- U nekom ranijem periodu, procenjeno je da osobe koje iznose negativne stavove o Srbiji treba da budu pod merama pojačane kontrole. Severina je bila na tom spisku zbog svojih izjava i stavova prema srpskom narodu - istakao je Dačić.

12:22

MISLIM DA JE ISTEKLA ZABRANA ULASKA U SRBIJU BOSANSKIM PEVAČICA! Ministar Dačić za Kurir televiziju: Sve ćemo da ukinemo

Međutim, prema rečima ministra, predsednik Vučić je doneo odluku da se takva praksa promeni.

- Predsednik je rekao da nećemo više da se ponašamo kao drugi, i da te zabrane treba da se ukinu. Dakle, Severina će sada moći da uđe u Srbiju i da nastupa, kao i svako drugi.

Govoreći o zabrani ulaska bosanskim pevačima, Dačić je potvrdio da je i tu došlo do promena.

- Bosanskim pevačima, kojima je zabranjen ulazak u Srbiju, mislim da im je istekla zabrana ulaska u Srbiju. Možda ima još neko, ali mi ćemo sve to da ukinemo - objasnio je Dačić.

- Mi sada gledamo da sve te zabrane ukinemo i da ne pravimo razlike. Važno je da se shvati - mi nećemo da delimo lekcije, ali tražimo da svi poštuju zakon i pravila kada dođu u Srbiju - naglasio je Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Dačić je nekoliko puta ponovio da Srbija ne želi da sprovodi represivne mere kao što to čine druge zemlje.

- Videli smo kako neke države uvode zabrane ulaska bez jasnog razloga, kao što je Hrvatska, koja je proglasila pojedine crnogorske državljane personama non grata zbog njihovih izjava o Jasenovcu. Mi ne želimo da se ponašamo kao oni - rekao je Dačić.

- Mi razumemo da svaka država ima pravo da brani svoj integritet, ali nećemo više da ulazimo u takve igre. Srbija je otvorena i mi ćemo ukinuti sve zabrane koje su do sada bile na snazi, osim, naravno, u slučajevima gde je reč o kriminalcima ili licima koja predstavljaju bezbednosnu pretnju - zaključio je Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

"Pravila važe za sve"

Ipak, Dačić je naglasio da, bez obzira na ove promene, svi moraju da poštuju zakone Srbije.

- Srbija je država sa zakonima i pravilima koja važe za sve. Svako ko dolazi u našu zemlju mora da poštuje te zakone. Nema nikakvih privilegija - rekao je ministar.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

09:58

Ministar Ivica Dačić o stanju na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track