Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila se na početku današnjeg nastavka rasprave o budžetu poslanicima vladajuće većine u parlamentu, s obzirom na to da su oni oobezbedili kvorum za početak sednice.

- Ja želim da se zahvalim narodnim posalnicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini što ste omogućili kvorum za početak ove sedmnice. Da niste, ne bismo imali kvorum za rad. Ovo je jako relevantno. Još jedan pokazatelj na koje sve načine odugovlačite ovu sednicu. Zašto vi ljudi nećete da pričamo o litijumu, ja ne znam, ali mogu da pretpostavim, jer je onaj predlog zakona takva sramota da ja lično jedva čekam da krene ta rasprava. Tako da, hvala vam svakako što ste omogućili kvorum - rekla je Brnabić.

I danas rasprava o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu po amandmanima na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

Na taj zakonski predlog podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana. Za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Poslanici su i juče, četvrti dan zaredom raspravljali o predloženom rebalansu budžeta.

Članovi Vlade Srbije su u parlamentu odgovarali na pitanja poslanika. Poslanici su potvrdili i mandat poslanici Mineli Kalender.

Ukupni prihodi predviđeni rebalansom iznose 2.173,3 milijarde dinara, što je za 6,5 odsto više od inicijalnog budžeta, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a. Između ostalog, povećavaju se sredstva za poljoprivredu, a budžet za taj sektor iznosiće 7,3 odsto budžeta, dok je za kapitalne investicije izdvojeno ukupno 706,2 milijarde dinara.

Takođe, kako je rečeno, izdvajanja za prosvetu veća su za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva zaštite životne sredine veći za 3,1 milijardu dinara.

 (Kurir.rs/RTS)