TRŠIĆ - Na otvorenoj pozornici saborišta u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), za sutra u podne zakazan je početak završne svečanosti 91. Vukovog sabora. Posle tradicionalnog izvođenja ‘’Himne Vuku’’ Stevana St.Mokranjca i pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održaće ministar kulture Nebojša Selaković.

Potom je predviđen program ‘‘Oda Branku Radičeviću“ u režiji Milorada Damjanovića, za koji je izbor stihova pripremio profesor dr Radovan Knežević. Tradicionalnim saborskim poselom ‘’Kolo za Vuka’’ na kome će nastupiti više kulturno-umetničkih društava na istom mestu biće završeni programi ovogodišnjeg saborovanja započetog 9. septembra u Loznici. Inače, danas, pretposlednjeg dana saborovanja u podne će u Muzeju jezika i pisma u Tršiću biti otvorena izložba ‘’Kratke priče o rečima Vukovog kraja (kuća i pokućstvo)’’, polaznika Škole istorije srpskog jezika u Tršiću, a od 17 časova u Naučno-obrazovno kulturnom centru ‘’Vuk Karadžić’’ u Tršiću Međunarodni slavistički centar predstaviće fototipsko izdanje s registrima ‘’Poslovice’’ Đure Daničića. U Biblioteci Vukovog zavičaja, sat kasnije je zakazano guslarsko veče, a od 20 časova na sceni Vukovog doma kulture predstavu ‘’Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja’’, izvešće Narodno pozorište Timočke krajine ‘’Zoran Radmilović’’ iz Zaječara.

Vukov sabor je najstarija kulturna manifestacija kod nas, čiji je cilj čuvanje sećanja na lik i delo slavnog Tršićanina, reformatora srpskog jezika. Ovogodišnje saborovanje bilo je u znaku 200. godišnjice od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića i dva veka izlaženja ‘’Letopisa Matice srpske’’, najstarije književne, kulturne i naučne institucije u našoj zemlji.

Organizator 91. Vukovog sabora su Centar za kulturu “Vuk Karadžić” i Grad Loznica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Podsetimo, prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, 17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine, osim 1941. i 1944, uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.