Na šetalištu kod Vukovog doma kulture juče je otvoren 12. regionalni Sajam meda u Loznici koji, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice (TOGL), organizuje Pčelarska društva iz Loznice. Manifestacija traje tri dana i završava se u subotu. Prema rečima Dragana Radičevića, predsednika lozničkog Pčelarskog društva, okupljeno je 20 izlagača meda kao i 30 učesnika etno-bazara koji predstavljaju proizvode domaće radinosti, odevne predmete, zimnice, sokove, liciderska srca, ukrasne predmete i slično.

- Uz podršku Grada i TOGL organizujemo sajam na koji su došli i izlagači iz Šapca, Osečine i Krupnja. Pčelari beleže skromnu godinu, ali je ponuda ipak dobra jer su oni domaćini pa imaju zalihe meda od prethodnih. Ona je za pčelare bila teška, ko je selio pčele, njemu se godina finansijski isplatila, ali je bila teška sa kišovitim prolećem, sušnim i toplim letom, a plodove te suše verovatno ćemo ‘’brati’’ dogodine, u proleće, jer pčele u predstojeću zimu ulaze jako oslabljene. Čime ćemo dogodine raspolagati zavisi i od toga kakva bude zima. Na Sajmu su cene iste kao lani, kilogram meda je oko hiljadu dinara i svako može naći ono što mu treba – kazao je on.

Kurir/T.I. Na šetalištu kod Vukovog doma kulture

Pčelarsko društvo Loznica ima 75 članova, dok na teritoriji Grada ima oko 300 registrovanih pčelara i oko 180.000 košnica. Direktorka TOGL Snežana Perić kaže da su ponosni na lozničko Pčelarsko društvo koje okuplja kolege iz drugih gradova kako bi ova manifestacija, koja je za izlagače besplatna, imala regionalni karakter i što kvalitetniju ponudu. Ona je najavila da će sutrašnji Svetski dan turizma osim Sajmom meda biti obeležen i besplatnom "Šetnjom ulicama velikana", koja počinje u 13 časova u lozničkom turističko-informativnom centru, a onda prolazi Ulicom Jovana Cvijića, Trgom Vuka Karadžića do Trga Jovana Cvijića. Poznati ovdašnji pčelar Zoran Grujić iz Korenite osim meda izložio je medovaču, orhovaču, a tu su i mešavine sa polenom, propolisom, golicom.

- Odavno se zna da je med izuzetno blagotvoran za ljudsku upotrebu. Sve je zdravo, a izdvojio bih mešavinu meda i suvog voća, oraha, lešnika, badema, to je dobro za zdrave ljude kao preventiva. Jedna kašičica meda ujutru, pomešana sa vodom ili čajem, i jabukovim sirćetom dođe kao jutarnja infuzija i trebalo bi imati naviku da se to uzima. Inače, ovde je sve pravo i kvalitetno – kaže on.

Na drugom štandu su proizvodi sa pčelinjaka Grujić, vlasništvo Milana i Olge iz Lozničkog Polja. Ona kaže da su dobijene zlatne i srebrne medalje na međunarodnim skupovima potvrda kvaliteta njihovog meda.

- Suprug i ja bavimo se pčelarstvom, imamo 120 košnica u pčelinjaku koji se nalazi u Jadranskoj Lešnici. Pčelarstvo nije lako, ali od toga živimo. Med je hiljadu dinara, ista cena je već treću godinu iako je sve ostalo poskupelo, ali je nekima to mnogo. Nadam se da će nas poslužiti lepo vreme i da će biti dobra poseta na ovogodišnjem sajmu - rekla je ona.

Posetioce čekaju propolis, polenov prah, bagremov, livadski, šumski, cvetni, i ostali medovi, a na štandovima su i ajvar, pindžur, domaći sokovi, slatka, džemovi, džemperi, nakit i ukrasni predmeti. Do subote ima dovoljno vremena da Lozničani posete Sajam meda, nađu ono što im treba, a ko neće med može nabaviti domaće zimnice, svega ima.

Kurir.rs/T. Ilić