Pod nazivom „Milena stil“ izložba reprodukcija modnih crteža Milene Pavlović Barili, otvorena je u Svečanoj sali Vranjske gimnazije "Bora Stanković".

Umetnica stvarala u svetskim metropolama

Srpska slikarka Milena Pavlović (1909-1945) rođena je u Požarevcu, a živela je i stvarala u velikim modnim centrima – u Parizu, Rimu, Londonu i Njujorku.

Pored slikarstva, bavila se i kostimografijom, ali i pisanjem poezije

Učenici četvrtog razreda i nagrađivani članovi Dramske sekcije - Nina Tasić i Luka Stajić bili su u ulozi voditelja. Nina Tasić, takođe nagrađivana članica Recitatorske sekcije, recitovala je i jednu od pesama Milene Pavlović.

"Bilo je vrlo zanimljivo, a potrudile smo se dosta profesorka, direktorka i ja oko kostima i svi su bili oduševljeni.Svi su hteli da se slikaju i meni se baš svidelo. Crteži su divni, ja baš volim modu i sve to je bilo prelepo. Što se tiče gimnazije mi se dosta trudimo oko kulturnih dešavanja. Nije bilo teško ja recitujem već dugo, tako da mi je bila čast da recitujem njene stihove", rekla je za Kurir Nina Tasić učenica odeljenja 4/2 vranjske Gimnazije.

T.S. / Kurir Izložba

Njen drug Luka Stajić je vodio otvaranje izložbe "Milena stil“, slikarke Milene Pavlović Barili.

"Mogu da kažem da je zaista lepo što je škola organizovala ovakvu izložbu,Milena je bila velika umetnica. Ovo je prilika da se upoznamo sa njenim kreacijama i crtežima. Škola se zaista trudi da u saradnji sa Udruženjem „Dante Aligijeri“ u Vranju organizuje razne manifestacije izložbe, priredbe. Sledeće nedelje je koncert italijanske grupe u vranjskom Pozorištu. Zaista sve pohvale za direktorku gimnazije i predsednika udruženja i za sve koji se uklljučuju i žele da doprinesu da podignemo svest o umetnosti i kulturi, što je od značaja za nas gimnazijalce u godinama kada tražimo zapravo sebe i našu budućnost", rekao je Luka Stajić za Kurir.

O životu i stvaralaštvu istaknute umetnice govorio je profesor likovne kulture Aleksandar Đorđević, a zatim je govor održala i direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

"Organizacija izložbe koja predstavlja veliku privilegiju za našu školu jedan je od plodova izuzetne saradnje Gimnazije „Bora Stanković“ i Udruženja „Dante Aligijeri“ u Vranju. Predsednik ovog Udruženja, gospodin Gaetano Paulilo, ovom prilikom je uručio sertifikate prvim polaznicima koji su završili početni kurs italijanskog jezika, a zatim je i zvanično otvorio izložbu", istakla je direktorka Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju Suzana Mišić Stanković.

Kurir.rs/T.S.