Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije Grada Loznice danas su uručili general u penziji Vladimir Lazarević i više državnih sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u svečanoj sali lozničkog ‘’Lagatora’’. Spomenice treba da dobije oko 900 Lozničana, porodice 52 poginula borca, 55 ratnih vojnih invalida i oko 800 učesnika ratova od 1990. do 1999. godinе.

Na svečanosti je rečeno da je istorija Loznice protkana brojim događajima vezanim za borbu za nezavisnost Srbije i da su naš narod i država uvek vodili oslobodilačke i odbrambene ratove. Ratni komandant Prištinskog korpusa tokom NATO agresije genaral Lazarević, pozdravljen burnim aplauzom, rekao je da poslednjih godinu dana posmatramo novo lice Srbije koja se više ne stidi svojih branioca, a dodelom Boračkih spomenica država izražavanje poštovanje i priznanje svima onima koji su i živote dali za odbranu otadžbine u poslednjoj dekadi 20. veka. Podsetio je na NATO agresiju i njene posledice, kada je vojna nadmoć agresora u odnosu na naše snage bila ‘’600 na prema jedan, a neki kažu i beskonačno prema jedan’’.

- Čast mi je i privilegija kada sam u prilici da govorim o junacima drugog kosovskog boja, naše vojske i policije, posebno junacima slavne Treće armije i njenog legendarnog Prištinskog korpusa. O onima koji su branili otadžbinu od terorističke oružane pobune Albanaca na Kosovu i NATO agresije. U nemogućim uslovima našli su se naša država, narod i vojska, ali smo imali tajno oružje, bezgranični patriotizam, antologijsku hrabrost, nesalomivi borbeni moral, vrhunsku osposobljenost, efikasno komandovanje i neraskidivu vezu naše vojske sa narodom i crkvom. Poruke su bile ‘’Nema nazad, iza je Srbija’’, ‘’Za ovu zemlju vredi ginuti’ – kazao je general i podsetio da je ‘’1.139 Obilića, vojnika i policajaca dalo svoje živote’’ braneći otadžbinu.

Kurir.rs/T. Ilić Uručene Boračke spomenice u Loznici

Dozvolite mi da svima vama koji ste branili svoju zemlju kada je bilo najteže kažem jedno veliko hvala na ljubavi prema svom srpskom narodu i otadžbini Srbiji, poručio je borcima zamenik gradonačelnika Loznice Petar Gavrilović.

- Danas odajemo počast i iskazujemo večnu zahvalnost za gotovo 900 boraca iz Loznice i okoline i njihovim porodicama. O vernosti otadžbini u lozničkom kraju ne treba puno govoriti - sve je već u istoriji zapisano, od 1804. i Boja na Čokešini i Loznici 1810, preko balkanskih ratova, Prvog svetskog rata, Gučevske i Cerske bitke, vojevanja za slobodu u Drugom svetskom ratu, sve do ratova 90. godina prošlog veka. Današnja spomenica je priznanje, zahvalnost i poštovanje koje iskazujemo svim borcima, ovo je dug prema svima koji su se hrabro odazvali pozivu otadžbine, među kojima su neki dali živote, a mnogi ostali i invalidi – rekao je on.

Posle Albanske spomenice koju je uveo kralj Aleksandar I Karađorđević 1920, Partizanske spomenice posle Drugog svetskog rata, od prošle godine resorno ministarstvo dodeljuje Boračku spomenicu za one koji su zemlju branili poslednje decenije prošloga veka.

Kurir.rs/T. Ilić