Izložbom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov – arhitektonsko nasleđe Beograda“ zvanično su 12. septembra otvoreni Dani evropske baštine u Beogradu.

2.jpg
Aleksandar Gazibara 
Izgradio mnoge spomenikefoto: Aleksandar Gazibara

Veoma brojnoj i zainteresovanoj publici predstavljen je deo beogradskog opusa ovog velikog arhitekte koji je obeležio izgled Beograda u međuratnom periodu. Na panoima se smenjuju kulturna dobra koje je Krasnov projektovao, učestvovao u njihovom oblikovanju ili obnovi, ili je dizajnirao za njih enterijer i nameštaj. Kao poseban segment postavke, izdvajaju se originalni crteži arhitekte Nikolaja Krasnova, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije. Ova izložba je nastala kao rezultat saradnje Zavoda i Spomen zbirke Pavla Beljanskog, u kojoj će publici od 19. septembra biti prikazani Krasnovljevi crteži i akvareli. Povod saradnje je master rad Sanje Kiproski posvećen Krasnovu, koji je dobio nagradu Pavle Beljanski. Ova monografija će biti promovisana najpre u Spomen zbirci, a potom i u Zavodu tokom trajanja izložbe.

3.jpg
Aleksandar Gazibara 
Deo postavke i u Novom Sadufoto: Aleksandar Gazibara

Na otvaranju su govorili arhitekta Aleksandar Ivanović, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, mr Milana Kvas, upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog, dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, istoričarka umetnosti, viši konzervator Zavoda i autorka izložbe Bojana Ibrajter Gazibara i zamenica Gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, koja je zvanično otvorila i izložbu i manifestaciju Dani evropske baštine u Beogradu 2024. Na samom početku Ema Despot, učenica drugog razreda niže muzičke škole ,,Mokranjac”-odsek Solo pevanje, klasa Valentina Taškova i studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti odsek violina, je izvela kompoziciju „Kak na etaj na daljinke“, kompozitora Grigorija Smetanjina.

1.jpg
Aleksandar Gazibara 
Impresivna karijerafoto: Aleksandar Gazibara

Izložba je otvorena svakog radnog dana od 8:30-16:00 časova u sali Zavoda na Beogradskoj tvrđavi, Kalemegdan, Gornji grad 14, a biće organizovano i produženo radno vreme sa stručnim vođenjem. Izložba traje do kraja novembra 2024. godine.

Drugi deo izložbe će biti otvoren 19. septembra u Novom Sadu, te će se tako povezati dve srodne institucije i dva grada šireći mrežu kulture, potvrđujući utabane rute baštine i stvarajući nove, što je ujedno i centralna tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine”.

65101.jpg
promo 
foto: Promo

Pored izložbe, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je u okviru „Dana evropske baštine 2024” pripremio i radionice za decu, kao i stručna vođenja kroz istoriju i arhitekturu Beograda – Ulicom kralja Petra i Beogradskom tvrđavom.

Bonus video:

Promo EXPO izložba