Zbirka pripovedaka Slaviše Pavlovića "Osvetnici i klevetnici", autora hit romana "Himerina krv", nedavno je stigla u knjižare širom Srbije. Priče su, prema rečima autora, "nastale tokom protekle decenije, u potrazi za herojima i antiherojima u različitim periodima i sistemima koji su uticali na razvoj našeg identiteta".

slavisa-naslov.jpg
Tamara Trajković Bavi se temama iz istorije


Kladovo 1982. godine. U rukama treće žrtve ubistva pronađena je identična poruka kao i kod prethodnih - "Ne sudi da ti ne sude". Mladi inspektor Avakum Milošević poslat je da pronađe ubicu. Tokom istrage zaključuje da je jedini osumnjičeni preminuo pre dve decenije. Milan Rakić, pesnik i diplomata u Prištini, obavestio je kralja Petra da jedan turski trgovac prodaje crkveno zvono koje je zvonilo za početak Boja na Kosovu. Na predlog đenerala Putnika i majora Apisa, poslao je kapetana Tankosića i Mustafu Golubića da otkupe zvono. Ali svojeglavi kapetan smišlja drugačiji plan.

Slavsa Pavlovic.jpg
Laguna Korice nove knjige


Nit koja povezuje svaku priču je potraga za pravdom. Zato su, kako tvrdi Pavlović, "književni junaci najpre strpljivi nesrećnici, koji iščekuju pravdu, a kada shvate da je sistem zakazao, onda su prinuđeni da postanu sudije".


- Šest priča, koliko sadrži zbirka "Osvetnici i klevetnici", uglavnom je inspirisano istinitim događajima, kao na primer u priči "Osvetnici", gde sam kao glavne junake postavio stvarne ličnosti poput Voje Tankosića, Mustafe Golubića, monaha Kalista, u želji da oživim njihove postupke i vreme u kom su živeli. Želeo sam da skrenem pažnju na istorijske događaje koje ne smemo zaboraviti, kao u priči o Jasenovcu, gde glavni junak, nakon rata, pronalazi krivce infiltrirane u jugoslovenski establišment. Inspiracija za tu priču bio mi je Blagoje Jovović, atentator na Pavelića - navodi autor.

tamara-trajkovic-2.jpg
Tamara Trajković 


"Osvetnici i klevetnici" obuhvataju priče iz perioda borbe protiv turskih aga, oslobođenja Stare Srbije i Drugog svetskog rata, preko komunističkog licemerja u poznoj fazi SFRJ i vremena tranzicije, pa sve do današnjih dana, a knjigu je objavila "Laguna".