ZAPOSLENI ELONA MUSKA TRLJAJU RUKE: Neuralink napravio skok u vrednosti - akcije nikad primamljivije
Foto: Shutterstock

berza

ZAPOSLENI ELONA MUSKA TRLJAJU RUKE: Neuralink napravio skok u vrednosti - akcije nikad primamljivije

Tech -

Neki od zaposlenih u Neuralinku Elona Muska pripremaju se za prodaju akcija kompanije za implantate mozga nakon što je njena procena skočila nakon prvog ispitivanja na ljudima, kažu ljudi upoznati sa prilikama

Nadoknada za akcije je veliki podsticaj za zaposlene u startap kompanijama kao što je Neuralink. Akcije koje dobiju se ne trguju javno, a zaposleni koji žele da ih prodaju bez blagoslova kompanije moraju da koriste složene obrte na nišnim privatnim tržišnim berzama.

Poslovanje, Berza
foto: Shutterstock

Sada se neki od zaposlenih i investitora Neuralinka pripremaju da Muskova kompanija već sledećeg meseca objavi tendersku ponudu za otkup akcija od osoblja koje želi da proda, prema dva izvora obaveštena o ovom pitanju koji su tražili anonimnost jer nisu bili ovlašćeni da govore javno.

Skok u vrednovanju Neuralinka nakon pokretanja njegovog prvog ispitivanja na ljudima u januaru evidentan je u trgovini na sekundarnom tržištu. Iako su ove trgovine malog obima i ne daju pouzdan broj za trenutnu procenu Neuralinka, sve one ukazuju na porast vrednosti - neke na čak 8 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od vrednosti kompanije prošle godine.

Neuralink je svoje prvo ispitivanje na ljudima nazvao uspešnim. Rečeno je da je otklonio početni problem uvlačenja niti implantata iz mozga prvog pacijenta i da se priprema za nova ispitivanja u Britaniji i Kanadi. Musk je nedavno rekao da kompanija planira uskoro da implantira i drugog pacijenta.

Neuralink
foto: Shutterstock

Nije se moglo saznati da li je Neuralink zvanično zakazao tendersku ponudu niti kakvi bi bili njeni uslovi. Prošle jeseni, Neuralink je pokrenuo tendersku ponudu za zaposlene po ceni od oko 19 dolara po akciji, kada se nekim akcijama trgovalo na sekundarnom tržištu blizu 35 dolara, prema pregledu trgovanja od strane Rojtersa i izvora upoznatih sa tim. Uobičajeno je da startap kompanije lansiraju tenderske ponude sa popustom na vrednosti sekundarnog tržišta.

Musk je godinama stvarao oskudicu za deonice u svojim startapima, koji takođe uključuju raketnu kompaniju SpaceX i razvijača veštačke inteligencije kAI, pretvarajući ih u ekskluzivne klubove koji prihvataju samo nekoliko investitora, kao što je Fond osnivača Pitera Tila.

Ova oskudica je učinila da su akcije tražene, a investitori zadovoljni što dobijaju malo informacija o tome kako su startapi prošli nakon što su uložili, prema investitorima i ljudima koji su blisko sarađivali sa Muskom.

Elon Musk
foto: Shutterstock

Uticaj ove oskudice se ogleda u nedavnim trgovinama. Kupci na privatnim berzama platili su premiju između 84% i 137% u poslednjih nekoliko nedelja na procenu od 3,5 milijardi dolara koju je Neuralink postigao u svom poslednjem krugu privatnog prikupljanja sredstava prošlog novembra, prema Rojtersovoj analizi nedavnih trgovanja i podacima PitchBook-a.

Akcije većine startapova ne trguju sa takvim premijama, a većina njih trguje sa popustom. Srednja privatna kompanija trguje sa popustom od 32% u odnosu na procenu svog poslednjeg prikupljanja sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track