Dijeta 8 sati je plan za mršavljenje nutricionista Dejvida Zinčenka i Pitera Mura, a predstavili su ga u knjizi "Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite“.

Ova dijeta doživela je ekspanziju 2018. godine, a njena suština je da možete da jedete šta god želite. Međutim, postoji jedna caka. Omiljene namirnice možete konzumirati samo u okviru 8 sati tokom dana.

Poenta ovakvog načina ishrane je da sve kalorije koje su planirane za taj dan unesete u periodu od osam sati. Ostatak od 16 sati telo treba da iskoristi da se odmori.

U toku osam sati možete jesti šta poželitefoto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li je teška?

Ako vam je teško da se odlučite koju ćete omiljenu hranu danas jesti, onda – da, ova dijeta jeste teška. U suprotnom, malo istrajnosti biće dovoljno da i vama ovo postane najbolja dijeta. Prema tvrdnjama autorki dijete u proseku se za pet dana gubi oko dva kilograma.

Koliko je rigorozna?

Zavisno od vašeg radnog vremena, to vreme može da bude klizno: 8-16h, 9-17h, pa čak i 10-18h. Ipak, ako počinjete tako kasno, častite sebe jednom nezaslađenom kafom ili čajem ranije ujutru.

Tokom ove dijete možete uživati i u slatkišimafoto: Alberto Jorrin / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ne možete bez grickalica i druge brze hrane koju većina drugih dijeta brani, onda je dijeta 8 sati kao stvorena da postane najbolja dijeta i za vas! Ova dijeta može jedino da vam predstavlja problem ako ste navikli da jedete kasno uveče ili ako radite posao gde imate i treće smene, pa vam je raspored spavanja poremećen i dnevna rutina drugačija svaki dan.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

kurir televizija DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost