Slušaj vest

Sarma je jedan od specijaliteta koji u Srbiji svi obožavaju bez obzira na to koliko ima ju godina. U ovim hladnim danima ova carica trpeze gotovo je neizostavna bilo da se radi o prazničnom ili klasičnom ručku. Evo kako da napravite domaću sarmu po tradicionalnom receptu.

Sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 800 grama mlevenog mesa
  • 1 kg suvog mesa po izboru
  • 300 gr mesnate slanine
  • 1/2 šolje pirinča
  • 2 glavice luka
  • aleva paprika so i biber
0208-shutter.jpg
Kako se pravilno ubija sarma Foto: Shutterstock

Priprema:

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme biti sa velikim tvrdim žilama i kožastim listovima. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje. Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile lista. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma. Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati. Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu. Probajte kupus. Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode. Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva: Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice. Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.

Možete koristiti i samo juneće meso ali nikako samo svinjsko! Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre.

Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala. Na dlan stavite list kupusa, na sredinu lista stavite potrebnu količinu nadeva. Previjte donji deo lista (onaj koji je bio pri korenu) na gore, pa zatim previjte desnu stranu lista u levo, zavucite prstima ivicu pod nadev i umotajte valjak.

Na kraju prstima ugurajte gornju ivicu kupusa, čime je sarma zatvorena. Sarme ređajte tesno jednu uz drugu dok ne napunite red. Između sarmi udenite slaninu sečenu na režnjeve.  Sarmu nalijte vodom tako da prekrije poslednji red sarmi. Sada sve prekrijte listovima kupusa. Stavite na šporet, na jaku vatru da proključa. Kada proključa smanjite vatru na jednu trećinu, poklopite lonac ili šerpu i krčkajte sarmu najmanje 2 do 3 sata. Što se duže krčka sarma je lepša.

(Kurir.rs/M.J)

00:22
Pravilno kuvanje turske kafe Izvor: Reddit/sinjiOnO