Zemlje NATO pokrenuće „direktan rat sa Rusijom“ ako Kijevu daju zeleno svetlo za korišćenje oružja dugog dometa za napade u dubinu ruske teritorije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

„Takav potencijalni razvoj situacije suštinski će promeniti naše odnose sa zapadnim taborom. Ako je odluka o ukidanju ograničenja zaista doneta ili ako bude doneta, to će značiti da zemlje NATO od tog trenutka pokreću direktan rat protiv Rusije.

Mi ćemo u tom slučaju biti primorani da donesemo odgovarajuće odluke sa svim posledicama koje će proisteći po zapadne agresore. Zapadne kolege više neće moći da izbegnu odgovornost i da svale svu krivicu na Kijev“, poručio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Po njegovim rečima, Zapad je „sa velikom verovatnoćom“ već doneo odluku da dozvoli Kijevu napade u dubinu ruske teritorije.

„A sada jednostavno pratimo finalnu fazu legitimacije te odluke u očima javnog mnjenja u informacionoj sferi“, istakao je Nebenzja.

vasilij-nebenzja-foto-printscreen.jpg
Printscreen YouTube 
foto: Printscreen YouTube

Takođe je dodao da je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski izuzetno zainteresovan za ukidanje ograničenja za napade dalekometnim oružjem na Rusiju kako bi se SAD i njihovi NATO saveznici uključili u sukob u Ukrajini.

Nebenzja je poručio da Rusija nikada nije izbegavala pregovore i da je uvek bila spremna da razgovara sa Kijevom i njegovim zapadnim gospodarima o eliminisanju uzroka koji su primorali Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

On je na kraju kazao da su tvrdnje Zapada o tome da Iran isporučuje Rusiji balističke rakete neosnovane insinuacije.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO-a u konfliktu u Ukrajini.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi danas da razgovara s britanskim premijerom Kirom Starmerom o tome da se Kijevu dozvoli da zapadnim oružjem velikog dometa gađa ciljeve u dubini ruske teritorije.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.