Island i Srbija - udaljeni prijatelji! Veze između ovog dalekog ostrva i našeg naroda brojne su i duboke.

U medijima se Island uglavnom pojavljuje kad se desi vulkanska erupcija ili zemljotres. Scene fantastičnih reka žive lave, zažareno nebo i aurora borealis prve su asocijacije na tu daleku zemlju. Malo ko zna da se u Beogradu, u Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat u naselju Banjica, nalazi jedna od najvećih svetskih zbirki knjiga o Islandu! Nastajala je spontano, godinama, zalaganjem islandskih bibliotekara sa ostrva Vestman, takođe poznatih po vulkanskim erupcijama, ali i mojim putovanjima. Da bismo predočili brojne, malo poznate veze između Islanda i Srbije, organizovali smo dve izložbe i ugostili delegaciju petnaest bibliotekara i direktora institucija koji su sa Islanda došli u Beograd na poziv Udruženja Adligat.

Island Viktor Lazic (16).jpg
Viktor Lazić 


Island u istorijskoj štampi Srbije

U saradnji Adligata i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, napravljena je izložba i digitalni portal „Island u istorijskoj štampi Srbije“. Iz srpske periodike prethodnih sto četrdeset godina (najstariji članak je iz 1880) izdvojeno je 115 članaka, koji su grupisani u osam oblasti. Tu se najbolje vidi kako su Srbi dobijali saznanja o Islandu, koji srpski putnici i novinari su bili angažovani na približavanju naših zemalja... Nije samo slavni šahista Bobi Fišer veza između naših država, to i činjenica da su naši novinari imali privilegiju da dođu do islandskog predsednika, pa čak i dobitnika Nobelove nagrade Haldoura Laksnesa, čiji se snimci i danas čuvaju u arhivi RTS.
Naročito je zanimljiv odeljak izložbe sa izabranim putopisima Crnjanskog o Islandu, kao i o pravima žena, dok su posebni odeljci posvećeni obrazovanju i kulturi, spoljnoj i unutrašnjoj politici, privredi, poljoprivredi i sportu. Ideju za ovu izložbu sproveo je u delo potpredsednik Adligata Adam Sofronijević, a odabir materijala napravili su Dejana Kavaja Stanišić i Dragana Janković.

Island Viktor Lazic (14).jpg
Viktor Lazić 


Uvodni tekst za portal i izložbu napisala je - veštačka inteligencija! Ovo je verovatno prva izložba u Srbiji u kojoj uvodni tekst napisao (i preveo na engleski) računar, koji nam je poručio i ovo:
„Srbija i Island su možda geografski udaljeni, ali njihovi kulturni i istorijski odnosi pokazuju snagu zajedničkih interesa, radoznalosti i istinske želje da uče jedni od drugih. Ove veze nastavljaju da se razvijaju i obogaćuju živote ljudi u obe nacije, stvarajući most između istočne i severne Evrope koji slavi različitost i kulturna istraživanja.“ Portal sa člancima možete pogledati na sajtu Univerzitetske biblioteke - http://island.unilib.rs/

Island Viktor Lazic (13).jpg
Viktor Lazić 


Napad Turaka na Island 1627. 

Islandsku delegaciju je u Univerzitetskoj biblioteci dočekao direktor te ustanove Aleksandar Jerkov. Posle obilaska biblioteke, vođa islandske delegacije g. Kari Bjarnason održao je predavanje „Napad Turaka na Island 1627. godine“ o najstrašnijoj istorijskoj epizodi ove zemlje, kad je u napadu Osmanlija polovina stanovništva ostrva Vestman odvedena u ropstvo u daleki Alžir.
Rad srpskih bibliotekara predstavila je gospođa Oja Krinulović iz Bibliotekarskog društva Srbije i biblioteke Univerziteta u Beogradu, a pozdravnu besedu za goste o problemu vremena i čitanju održao je pomoćnik upravnika Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević.


Island očima srpskog putnika

Istovremeno sam u Arhivu Vojvodine napravio još jednu izložbu posvećenu prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima Islanda. Bio je to način da dočekamo i oduševimo islandsku delegaciju i podučimo Novosađane, ali i druge znatiželjnike, o lepotama zemlje iznikle na rascepu kontinenata. Mesec dana sam putovao Islandom i lično zabeležio mnoge interesantne trenutke iz tamošnjeg života. Penjao sam se na vulkane, sačekivao auroru borealis, družio se s kolegama bibliotekarima i provodio usamljeničke časove u divljini, u procepima između kontinenata ili u bazenima vrele mineralne, pariskoplave vulkanske vode. Nakon otvaranja i razgledanja izložbe, na kojoj su pojedine fotografije islandskih predela dovele naše goste skoro do suza, članovi delegacije obišli su biblioteku Arhiva Vojvodine i Muzej prisajedinjenja u pratnji direktora Arhiva dr Nebojše Kuzmanovića.

Viktor Lazić Daleka a nama bliska zemlja


U Novom Sadu je islandska delegacija posetila i Maticu srpsku, gde ih je primio direktor biblioteke MS Selimir Radulović. U Inđiji se delegacija zaustavila u ogranku Adligata kako bi posetila spomen-sobu Miloša Crnjanskog i upoznala se sa životom i radom jednog od najvećih srpskih pesnika, koji je tople i zanimljive redove napisao i o njihovoj dalekoj, a nama bliskoj zemlji.

Viktor Lazić