Završen je i deveti dan Evropskog prvenstva u fudbalu, a ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu uživali su u odličnom fudbalu.

Gruzija je hrabrom igrom uspela da otkine bod Češkoj, Portugal je u meču sa Turskom bio ubedljiv, dok je Belgija slavila nad Rumunijom i napravila haos u Grupi E u kojoj sada sve selekcije imaju isti broj bodova.

Velika uzbuđenja tek predstoje, ovo je samo "zagrevanje".

Gruzija - Češka 1:1

Turska - Portugal 0:3

Belgija - Rumunija 2:0

22.55 - Belgija upisala prva 3 boda

Fudbaleri Belgije slavili su nad Rumunijom sa 2:0 u meču drugog kola Grupe E na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

22.19 - Martines : Ronaldo je imao sreće što nije povređen

Selektor Portugala Roberto Martines rekao je da je fudbaler njegove ekipe Kristijano Ronaldo imao mnogo sreće što nije povređen u večerašnjoj utakmici protiv Turske na Evropskom prvenstvu, nakon što su četvorica navijača utrčala na teren kako bi se slikala sa njim. Ronaldo se slikao sa mladim navijačem koji je u 69. minutu umakao redarima kako bi stigao do portuglaske zvezde.

Međutim, kada su još dvojica navijača pokušala isto u završnici utakmice, Ronaldo je bio vidno iznerviran. Po završetku utakmice, još jedan navijač u portugalskom dresu primakao se 39-godišnjem napadaču kako bi se slikao sa njim.

"To je za brigu, pošto smo danas imali sreću da su namere navijača bile dobre. Svi volimo navijače koji priznaju velike zvezde i ikone u njihovim glavama. Svi se sa time slažemo. Ali morate da shvatite da je to veoma, veoma težak trenutak, ako su te namere pogrešne, igrač je izložen i sa time moramo da budemo oprezni. Mislim da to ne bi trebalo da se dešava na fudbalskom terenu", rekao je Martines.

21.31 - FS Italije: Neizvesno učešće Dimarka u narednom meču

Fudbalski savez Italije saopštio je da je još neizvesno učešće povređenog igrača Federika Dimarka u meču Italija-Hrvatska, ključnom za kvalifikacije za osminu finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

"Dimarko je imao prilagođeni trening posle povrede desne noge tokom utakmice protiv Španije", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Italije i dodaje da se Dimarkovo zdravstveno stanje svaki dan proverava.

List Gazeta delo Sport preneo je da je Dimarko, inače defanzivac Intera, povredio list desne noge i da nije bio na treningu u petak, zbog čega se ne zna da li će u ponedeljak moći da igra protiv Hrvatske.

21.19 - Mbape odigrao trening utakmicu

Francuski fudbalski reprezentativac Kilijan Mbape, koji se oporavlja od slomljenog nosa, odigrao je celu trening utakmicu na stadionu Paderborna. Kako je saopšteno iz reprezentacije Francuske, Mbape je igrao dva poluvremena po 30 minuta u trening utakmici koju su igrali fudbaleri koji nisu sinoć igrali protiv Holandije na Evropskom prvenstvu i lokalni igrači. Mbape je utakmicu protiv Holandije (0:0) u Lajpcigu odgledao sa klupe.

profimedia0883664399.jpg
Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

20.06 - Hašek: Bili smo uplašeni pred kraj utakmice sa Gruzijom

Selektor češke fudbalske reprezentacije Ivan Hašek izjavio je večeras posle nerešenog meča protiv Gruzije (1:1) na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, da je njegov tim bio veoma uplašen pred kraj utakmice kada je Saba Lobjanidze pokušao da postigne drugi gol za Gruziju.

"Bili smo veoma uplašeni, ali još ne želimo da idemo kući, borićemo se do kraja", rekao je Hašek na konferenciji za novinare u Hamburgu.

"Želim da čestitam svojim igračima na načinu na koji su igrali danas, znali smo kako će Gruzija igrati, veoma su brzi u kontranapadu", rekao je Hašek.

19.54 - PORTUGAL SILOVITO DO OSMINE FINALA

Fudbaleri Portugala slavili su nad Turskom sa 3:0 u drugom kolu Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

19.23 - Sanjol: Gruzija uživa u svom prvom bodu

Gruzija uživa u svom prvom bodu na velikom takmičenju, izjavio je selektor gruzijske fudbalske reprezentacije, Francuz Vili Sanjol, posle nerešenog rezultata u meču protiv Češke (1:1) u Grupi F Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

"Nismo imali šta da izgubimo, došli smo u Nemačku znajući da je najvažnije da steknemo iskustvo u ovakvoj vrsti takmičenja, znamo da nećemo osvojiti Evropsko prvenstvo", rekao je Sanjol na konferenciji za novinare u Hamburgu.

Selektor je dodao da je prvenstvo "fantastična prilika za brzo učenje" i dodao da će to takmičenje mnogo pomoći reprezentaciji u budućnosti.

gruzija-ceska-5.jpg
EPA/Robert Ghement 
foto: EPA/ROBERT GHEMENT

18.36 - Italijanski treneri najbrojniji na Evropskom prvenstvu

Italijanski treneri najbrojniji su na ovogodišnjem Evropskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj ima ih ukupno - pet. Selektoru Italije Lučanu Spaletiju pridružuju se Vinćenco Montela (Turska), Domeniko Tedesko (Belgija), Marko Rosi (Mađarska) i Frančesko Kalcona (Slovačka). Svi osim Tedeska su studirali u školi trenera italijanske federacije, koju vodi bivši trener Renco Ulivijeri, koji je i predsednik Udruženja fudbalskih trenera Italije.

"To je veliki ponos za ceo italijanski fudbal, a posebno za našu trenersku školu", rekao je Ulivijeri u intervjuu za Asošijeted pres. "Verujemo da su naši treneri odlični, iz dva razloga. Naša je škola dobra, a uz to treneri imaju veliku edukativnu praksu u našim ligama, kako u profesionalnim, tako i u amaterskim, gde taktika igra veliku ulogu", rekao je Ulivijeri.

17.02 - Gruzini odoleli Češkoj i slave istorijski bod

Fudbaleri Gruzije i Češke odigrali se nerešeno 1:1 u drugom kolu Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

16.43 - Darmijan: Italija zadržala dobar duh posle poraza od Španije

Fudbaler italjanske fudbalske reprezentacije Mateo Darmijan izjavio je danas da je Italija zadržala dobar duh uprkos porazu od Španije (1:0) na utakmici Evropskog prvenstva u fudbalu.

"Kao posle pobede ili posle poraza, nije sve za bacanje. Posle poraza, normalno je da dođe do razočarenja. Želeli smo bolje, igrali smo protiv veoma jake ekipe koja nas je dovela u poteškoće", rekao je Darmijan dva dana pre poslednjeg meča u grupi protiv Hrvatske u ponedeljak.

Darmijan, inače defanzivac milanskog Intera, rekao je da je dobar duh u timu i da su igrači dobro raspoloženi pred meč protiv Hrvatske.

15:43 - Nova provokacija

Novinar Arlind Sadiku ostao je bez akreditacije zbog sramne provokacije srpskih navijača pre utakmice protiv Engleske. Ali, umesto da napusti Nemačku, on je još uvek gost na mečevima Evropskog prvenstva.

Ne samo to, sada se ujedinio sa Mirlindom Dakuom, albanskim fudbalerom koji je takođe pokazao da mu sramni gestovi nisu strani.

14:54 - Fotografija iz Nemačke postala hit

Fotografija nastala na stadionu u Berlinu tokom Evropskog prvenstva postala je hit na društvenim mrežama.

Mnogi se pitaju kako je moguće da ovakvo mesto na tribinama uopšte postoji, a fotografiju koja je završila na planetarno popularnoj stranici "433" podelio je nesrećni navijač reprezentacije Poljske.

14:32 - Sreća u nesreći

Navijačka zona u Frankfurtu hitno je evakuisana u petak uveče zbog nevremena i grmljavine.

Navijači najpre nisu želeli da napuste lokaciju predviđenu za njihovo okupljanje pre utakmica tokom Evropskog prvenstva, ali na kraju su primorani i to se ispostavilo kao odlično rešenje...

13:55 - Čuveni Neven Subotić se oglasio

Nekadašnji reprezentativac Srbije, Neven Subotić, oglasio se nakon utakmice protiv Slovenije.

Bivši štoper koji je gotovo celu karijeru proveo igrajući u Nemačkoj zajedno je sa navijačima navijao za Orlove na utakmici protiv Slovenije na Alijanc areni.

12:27 - Jović o golu za bod

U poslednjim sekundama utakmice na Alijanc areni, Jović je glavom savladao sjajnog Jana Oblaka nakon kornera koji je izveo Ivan Ilić. Tako je doneo Orlovima bod i ostavio ih u igri za plasman u nokaut fazu.

11:26 - Hrvati negiraju optužbe

Jurica Jurjević, predstavnik fudbalskog saveza Hrvatske za prevenciju i osiguranje se oglasio povodom optužbi da su navijači Hrvatske, zajedno sa albanskim navijačima pogrdno skandirali protiv Srbije i Srba.

10:57- U međuvremenu...

Usred Evropskog prvenstva, kako prenosi francuski list "Lekip", Mbape je zatražio od svog bivšeg kluba PSŽ-a sve ono što mu sledi po slovu ugovora od aprila meseca, a to je negde oko 100 miliona evra, kada se uračunaju plate i bonusi.

10:21 - Danac na zanimljiv način "najavio" Srbiju

Fudbaleri Srbije će u trećem, poslednjem kolu grupne faze Evropskog prvenstva igrati protiv Danske.

Pred ovaj susret novinarima se obratio selektor Danske, Kasper Hjulmand koji je rekao da bi voleo da njegov tim grupnu fazu okonča na trećem mestu.

10:09 - Rusi spremaju kaznu za Albanca

Rubin će žestoko kazniti fudbalera Albanije Mirlinda Dakua zbog uvredljivog skandiranja na račun Srba i Makedonaca na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

09:27 - Selektor Turske najavio današnju utakmicu

Selektor reprezentacije Turske, Vićenco Montela rekao je da njegov tima ne treba da se plaši Portugala.

09:05 - Sudijski ekspert objasnio situaciju

Bivši srpski sudija Dejan Nedić, stalni saradnik Radio-televizije Srbije, bio je u četvrtak na Alijanc areni i uživo je video kako je Luka Jović u 95. minutu dao gol za konačnih 1:1 protiv Slovenije.

Posle toga, veoma mu je zasmetalo to što je u medijima čitao da je srpski centarfor "dao gol u 95. minutu". O tome je detaljno govorio u petak uveče u studiju RTS-a, čim se vratio iz Nemačke.

09:00 - Sva dešavanja iz osmog dana možete pogledati na ovom linku.

Od 15 časova će Gruzija i Češka ići na pobedu u međusobnom okršaju u Hamburgu. Obe selekcije su doživele poraze u prvom kolu grupe F, pa će od ishoda današnje utakmice zavisiti šanse za plasman u narednu fazu.

Turska i Portugal se nalaze u znatno boljoj situaciji sa po tri osvojena boda. Ove dve reprezentacije će igrati u Dortmundu od 18 časova.

U poslednjem meču dana, od 21 čas će se u Kelnu sastati Belgija i Rumunija. Belgijanci su poraženi od Slovačke u prvom kolu i za njih je važno da dođu do trijumfa, dok je Rumunija bila bolja od Ukrajine.

Bonus video:

Kurir televizija Dobra atmosfera na treningu Srbije