Košarkaški klub Vršac napustio je ABA 2 ligu pred sam start takmičenja, a ovo je izazvalo potres u regionu.

Ova vest za neupućene u košarkaške prilike nema neki značaj i težinu, ali ako se sagleda šira slika, ovo može biti početak nečega mnogo većeg.

ABA liga ima mnogo svojih problema, a interes spskih klubova za regionalno takmičenje je sve slabiji i slabiji.

Prošla godina je kap koja je prelila čašu, ali krenimo redom...

ŠTA ABA LIGA DONOSI SRPSKIM KLUBOVIMA?

Ovo je pitanje na koje trenutno niko nema odgovor.

Partizan i Crvena zvezda su ubedljivo najkvalitetniji timovi u regionu, jaz između njih i ostatka lige je ogroman, a jedini dostojan sparing partner im je Budućnost (i to kako koje godine).

ABA liga se ulaskom Duabija proširila na 16 klubova, ali i dalje postoji nacionalni ključ koji u principu služi samo tome da se onemogući većem broju timova iz Srbije da igraju.

Zbog maksimalnog broja timova iz jedne zemlje (bilo ih je 5, pa je povećano na 6), srpski timovi imaju ozbiljan hendikep, pa je tako moguće da naš klub osvoji ABA 2 ligu, ali da zbog suludih propisa ne ostvari promociju u viši rang.

Upravo to se dogodilo našem timu pre dve sezone.

Kome je logično da Zlatibor osvoji ABA 2 ligu, ali da plasman u ABA 1 izbori MZT - poraženi finalista, jer su svi srpski timovi izborili opstanak, pa je po ključu nemoguće da još jedan naš tim uše u viši rang!?

Ove godine imamo situaciju Vojvodine koja je po kvalitetu sigurno jača od pola lige, ali čak i ukoliko osvoji takmičenje, postoji velika verovatnoća da ne može da igra ABA 1..

Srpski timovi su najkvalitetniji u regionu, a u poslednjoj deceniji bili su ubedljivo najdominantniji.

Ne pričamo samo o Crvenoj zvezdi i Partizanu, tu su i Mega i FMP koji sa mladim timovima pružaju mnogo više nego Zadar, Cibona, Split, Mornar,Studentski centar, Široki, MZT, Primorska, Helios, Široki...da ne pričamo o Krki i hali "Leon Štukelj" koja više liči na salu za fizičko nego mesto gde dolaze evroligaši...

Godinama se povećava razlika u kvalitetu između srpskih klubova i ostatka lige, a čak ni Cedevita Olimpija u koju je Emil Tedevski uložio bogatstvo u poslednjih 15 godina nikako ne može da napravi tim koji će ugroziti večite, čak su prošle godine dobili košarkašku lekciju od dece iz Mege u četvrtfinalu.

Budućnost i njihova titula u sezoni 2018/2019.  je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

PARTIZAN, ZVEZDA I EVROLIGA

zvezdapartizanabafinale5197536.jpg
Starsport Trofej ABA lige

Ono što je kap koja je prelila čašu je i to da osvajanje ABA lige ne garantuje mesto u Evroligi, već se pozivnica plaća 1.000.000 evra.

Sa nekada četiri sigurna evroligaša koji dolaze iz tada Jadranske lige (šampion Hrvatske, šampion Slovenije, Šampion Crne Gore, šampion Srbije), spalo se na tačno 0 garantovanih mesta u eliti.

Prohodnost u Evroligu je bukvalno jedina stvar koja je držala Crvenu zvezdu i Partizan u ABA, a ukoliko nije bitan rezultat u regionalnom takmičenju, zašto bi ga večiti igrali!?

Novac od TV prava je mizeran, takmičenje je na ivici regularnosti svake godine, kalendar nije fiksan, a sve liči na šaradu.

PROFESIONALNA DOMAĆA LIGA ZA BOLJE SUTRA

Mnogima je bilo čudno kada je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić posle osvojenog srebra na Mundobasketu u Manili posvetio veći deo konferencije za štampu baveći se košarkaškom ligom Srbije, a Kari je i tada pokazao da je ispred vremena, a na kraju će svi shvatiti da je bio u pravu.

Govorio je o tome i posle osvajanja olimpijske bronze, a njegove reči svi treba dobro da razumeju.

- Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Najverovatnije, ono što će se desiti iduće godine ili za dve godine, verovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a posle toga će postati suvlasnici takmičenja. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda? Mi ne trebamo da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo. Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da, onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu kao litvanski klubovi - rekao je Pešić za RTS.

pesic.jpg
Dado đilas 

Profesionalna košarkaška liga Srbije je jedini put za bolju budućnost naše košarke.

Podvućićemo profesionalna liga, ništa nalik KLS cirkusa na čelu sa ljudima koji ne znaju ni pravila košarke, a kroje svoje "zakone" i propise i oličenje su svega što ne valja u sportu.

Liga od 10 timova koju bi hipotetički činili Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Borac, Spartak, Vojvodina, Vršac, Zlatibor i Sloboda ne bi bila ništa drastično slabija od ABA lige, ali bi donela mnogo više našoj košarci.

Moguć je i model od 12 klubova, a kandidata ima na pretek.

Samim tim bi i druga liga bila mnogo jača, a pravila ulaska u viši rang mogla bi da se izbore isključivo na terenu.

Sigurno je da bi sponzori voleli da ulažu u domaće takmičenje, a zamislite popunjenost hala kada gostuju Partizan i Crvena zvezda i šta to znači za neke mlaše košarkaške naraštaje koji možda nemaju priliku da svoje košarkaške heroje vide u svom gradu.

Nebojša Čović je po svemu sudeći novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije, a upravo on i Svetislav Pešić mogli bi zajedničkim snagama da rade na projektu domaće lige.

Crvena zvezda, Hemofarm i FMP su svojevremeno davne 2003. godine prvi otišli da igraju tadašnju Jadransku ligu, nešto kasnije im se pridružio Partizan, a možda je sada vreme da ujedinjeno srpski klubovi "podignu nogu".

Naravno, što se Crvene zvezde i Partizana tiče, sve će zavisiti od Evrolige i njihovog "amina", ali...

Možda jaka domaća liga zvuči utopijski, ali je to jedino moguće rešenje za dobrobit sporta koji nam je doneo više radosti nego bilo koji drugi.

Ostaje da se vidi šta budućnost donosi, ali vreme je za neke promene.

Kurir sport

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Željko Obradović, Partizan ABA liga