Avion Er Srbije sleteo je u Guangdžou i time je svečano uspostavljena linija izmedju Beograda i ovog kineskog grada. Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da se i preko avio saobraćaja jačaju odnosi Srbije i Narodne Republike Kine.

Kurir Svečani doček u Guangdžou za srpsku delegaciju

Mi smo iskreni prijatelji, izmedju nas vlada čelično prijateljstvo koje su uspostavili naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Djinping. Zato smo doneli odluku da ova linija bude naš dar vašoj proslavi 75 godina nezavisnosti i slobode. Kao vaši prijatelji i mi slavimo sa vama - poručio je Vesić na svečanom dočeku na aerodromu u Guangdžou.

Kurir Još jedan dokaz čeličnog prijateljstva: Svečani doček u Guangdžou za srpsku delegaciju

Istakao je da, osim što dve zemlje imaju saglasnost oko svih najvažnijih pitanja, imaju i sjajnu ekonomsku saradnju koja je u porastu.

Kina je naš drugi partner u trgovini robama, sa 8,6 odsto udela u ukupnoj trgovini, a 12,2 je udeo uvoza iz Kine. Ove godine od 1. jula stupio je na snagu Ugovor o slobodnoj trgovini od koga očekujemo korist za obe zemlje - rekao je Vesić i istako da dve zemlje nikada nisu imale otvoreno pitanje niti problem.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming je ocenio je da je ovo najdragoceniji poklon čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine.

- Vidim na aerodromu puno srpskih i kineskih prijatelja koji će putovati ovim letom što pokazuje da je ova let dobrodošao među građanima Kine i Srbije - rekao je Ming.

Nova avio linija će saobraćati dva puta nedeljno Er Srbijom, kao i dva puta kineskom kompanijom.