Tolika povika na kopanje ruda, a stranka Dragana Đilasa 5. avgusta izdala saopštenje u kojem osuđuje vlast da „jeftino prodaje rudnik zlata Lece u Medveđi“! Sad odjednom rudnici su dobri!
Istina, Đilas je promašio celu loptu, jer je rudnik privatno vlasništvo (ako se neko seća Bogićevića i „Farmakoma“, njihovo je), i „vlast“, sve i da hoće, ne može da ga proda ni jeftino ni skupo, ali je ovo saopštenje još jedan od primera u dugačkom nizu da je jedini cilj histerične kampanje čiji smo svedoci ovih meseci - rušenje Aleksandra Vučića. I kodno ime same akcije to svedoči: „Pad zida“!
Litijum, i navodne štetne posledice njegove eksploatacije, imaju zadatak samo da odvuku pažnju javnosti - kao kad vas džeparoš u tramvaju kao slučajno mune laktom u rebra dok vam vadi novčanik iz džepa.
U udžbenicima o nasilnom preuzimanju vlasti kao jedan od načina navodi se permanentno i uporno vršenje pritiska na nosioce vlasti. Povod, kažu, nije važan, bitno je samo izazivati tenzije: zbog cena hleba, zbog lošeg saobraćaja, zbog poplava...
Sve smo to videli: Vučić je bio kriv kad se Kolubara izlila u Obrenovcu, Vučić je spustio cenu jeftine salame da bi se rugao narodu, Vučić je bio kriv za masovna ubistva u maju prošle godine (i još nije izjavio saučešće porodicama nastradalih), Vučić daje Kosovo (ali nikako da ga da), Vučić namerava da potruje Srbiju otvaranjem rudnika litijuma... I stalno protesti i blokade „do ispunjenja zahteva“ (iako im nikad zahtevi nisu ispunjeni), ustanci i bune. I isti govornici: nekoliko glumica, jedan sudija, jedan ili dva akademika, i nekoliko „aktivista“ (to se uz imena sagovornika gazda Šolakovih medija stavlja kad ništa drugo dosad nisu uradili u životu)...
Sad imamo miting u Beogradu „Nećete kopati“. Traži se zabrana svih geoloških istraživanja i kopanja u Srbiji!
Samozvani ekolozi još malo pa će zabraniti i kopanje bunara, a propisaće i dubinu oranja: do 30 cm u redu, sve preko toga - mnogo je. Tanji se Zemljina kora, može da pukne, a ko zna šta spava u dubini i kakvo zračenje kroz rupu ili rudnik može da izađe. A može da pokulja i ono more koje je ispod Mačve i Jadra otkrio Zelenović, pa da nas sve podavi! To je ta logika, taj um...
Ali u onom udžbeniku za osvajanje vlasti ne piše da se demonstracije za pritisak moraju organizovati nekim povodom. Jok, svaki je razlog dobrodošao... I svako ko hoće da viče protiv vlasti, neka viče.
Jer šta ćemo imati u subotu? Imaćemo Čarlija Čaplina, koji je čitav jedan film snimio o kucanju na otvorena vrata. Urnebesno!
Isto to ćemo gledati u subotu.
- Nećete kopati! - viču naši rođaci iz Jadra.
- Nećemo! - odgovara vlast.
- Kako nećete? Mi mislili... - pitaju zbunjeno. Okreću se, traže Đilasa da im objasni, a on se sakrio.
- Tako lepo, nećemo. U naredne dve godine nikakvi novi rudnici nisu predviđeni, a posle ćemo videti - kaže vlast.
- Pa što smo mi došli?
Ne znamo da li će baš ovako pitati, ali odgovor je sledeći: zato što opozicija nije umela da smisli nijedan drugi razlog za održavanje napetosti u društvu tokom leta. A što se kopanja tiče, sezona poljoprivrednih radova je u punom jeku, a oni koji žive od zemlje, kopaju uveliko. Oni koji žive od navodne brige za poljoprivredu - mitinguju.N. N.