U poslednje tri godine eksproprisano je 4.808 hektara za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Ove godine, na KBS je prenet i nekadašnji aerodrom Dumoši, prostor od oko 48 hektara, gde će biti izgrađena baza udaljena oko 15 kilometara od administrativne granice sa centralnom Srbijom, kao i 30 hektara kasarna u Lukaru u oblasti Lapi, prenosi Gazeta ekspres.

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova je u završnoj fazi prihvatanja prostorija u Dumoši, koje je koristila misija Evropske unije Euleks.

"Za aerodrom Dumoši smo u poslednjoj proceduri prijema-primopredaje od strane Euleksa, obično će trebati malo ulaganja, ali Euleks je takođe obećao da će podržati opremu i sisteme koji se nalaze unutar samog aerodroma, tako da nam neće trebati da uložimo mnogo pre nego što odlučimo koje jedinice će biti postavljene na aerodromu Dumoši i drugim bazama“, rekao je ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Pored ovih imanja, Snage bezbednosti su dobile i hektare u Babaju i Boki gde je postavljen vojni poligon - Aerodrom Đakovica odakle trenutno deluje bespilotna jedinica sa dronovima Bajraktar i kao nekadašnji kamp "Kazablanka”.

"Zaista, ove kasarne, ove baze koje već koriste KBS imaju poseban strateški značaj, naravno, s obzirom na potrebu operativnog proširenja jedinica duž teritorije naše zemlje", dodao je Maćedonci.

Imovina je procenjena kao neophodna za KBS da bi imao sve neophodne logističke prostore za izvođenje obuke dok se priprema za početak i ispunjavanje treće faze Sveobuhvatnog plana tranzicije koji ih transformiše u Oružane snage.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/M.CG.